Dodjela nagrada autorima za najbolje videoradove na Međunarodnom natječaju Imam mota!

14. 6. dodijelili smo nagrade pobjednicima međunarodnog videonatječaja Imam mota! / I have skills!

Europska komisija proglasila je 2023. godinu Europskom godinom vještina. Tom prigodom je Europe Direct Slavonski Brod, koji djeluje pri Europskom domu Slavonski Brod, organizirao međunarodni nagradni videonatječaj Imam mota! / I have skills!, koji je bio otvoren do 25. svibnja! Mladi koji imaju vještinu, mota u bilo kojem području ljudskih djelatnosti su bili pozvani da svoju vještinu predstave u kratkom videozapisu, u trajanju do 30 sekundi. Natječaj je bio otvoren od 1. travnja do 25. svibnja 2023. godine. Mladi natjecatelji su mogli poslati svoje kreativne videoradove na temu brojnih vještina koje su stekli ili su na putu njihova stjecanja. To su mogle biti osnovne vještine – razne vrste pismenosti (matematičke, glazbene, građanske…), digitalne, strukovne ili tehničke vještine, poduzetničke i transverzalne vještine (poznavanje stranih jezika ili osobni razvoj i sposobnost učenja) te sve traženije socijalne vještine.

Na natječaj je pristigao velik broj radova iz cijele Hrvatske, ali i Europe. Prosudbena komisija je imala težak zadatak odabrati 10 najboljih videoradova, a 3 najbolja rada su nagrađena.
Svečanost dodjele će biti održana na događanju “Bezvremenski otisak diluvijalnog umijeća”, organiziranog povodom obilježavanja Europske godine vještina #EYS2023, u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića, Slavonski Brod, s početkom u 11 sati.
Zašto dodjela nagrada prigodom otkrivanja informativne ploče mamuta i događanja Bezvremenski otisak diluvijalnog umijeća u vanjskoj učionici Srednje škole Matije Antuna Relkovića? Jedan od razloga je taj što je su rijeci Glogovici, koja teče u blzini škole, u nedavnoj prošlosti pronađeni ostatci mamuta. Naša povijest, povijest vještina, počinje u mamutovo doba. U to vrijeme nastaju i prvi primjerci vještine špiljskog oslikavanja. Bezvremenski otisak diluvijalnog umijeća, prvi otisak ljudske krvave ruke – namjerni znaka ne trag, u altamirskoj špilji, svjedočanstvo je ljudske intelektualne sposobnosti koje je zatim omogućilo rođenje vizualne umjetnosti. Možemo reći da je to bio prasak u stadiju ljudske evolucije. Tada se javlja tzv. paleolitička umjetnost, poznata i kao Umjetnost ledenog doba – o kojoj svjedoče prikazi pojedinih životinja – bizoni i konji, jeleni i mamuti. Ovo razdoblje „paleolitičke revolucije” – pojave umjetničkih vještina – pomoglo je u oblikovanju modernog čovjeka.

Od tada pa do sada naša društva, gospodarstva neprestano se mijenjaju. Pa tako i potražnja za relevantnim znanjem i vještinama s vremenom se mijenja. Kako bi se nosili s promjenama, ljudi trebali stjecati različite vještine – vještinu lova, praćenja mijena u prirodi, uzgoja povrća i stoke, pripreme hrane, izrade alata, posuđa i umjetničkih predmeta, upravljanja strojevima. Danas je panorama potrebnih vještina još veća i zahtjevnija. Danas je potrebni steći bar osnovni skup ključnih kompetencija, uključujući pismenost, matematičku pismenost i digitalne kompetencije. Kritičko mišljenje, kreativnost i sposobnost rada u timu – jednako su važni za izgradnju održivih društva, karijera i aktivno građanstvo.

No, da bismo opstali i napredovali, moramo napraviti ponekad i korak unazad. Naša povijest počinje mamutom, ali se i nastavlja mamutom. Njegovim oživljavanjem. Različite skupine istraživačka i stručnjaka bave se projektom njegova oživljavanja.

Mamuti su iza sebe ostavili obilje genetskog materijala što može pogodovati njegovom oživljavanju, vraćanju izumrle vrste u život prilagođavanjem genoma njenog suvremenog rođaka – azijskog slona. To će pomoći u uspostavljanju ekološke ravnoteže, obnavljanju krhkog ekosistema, vratiti livade u arktičkoj tundri, zaštiti zemlju od eroziji, pomoći u borbi s klimatskim promjenama; globalno zatopljenje izazvalo je rast temperatura u tundrama Sibira i Sjeverne Amerike, što dovodi do ispuštanja ugljičnog dioksida u velikim količinama.

Svoja znanja i vještine potrebno je usmjeriti na opstanak ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, koje se nalaze na ivici izumiranja ili nestanka, na očuvanje života na našem planetu, pa čak i oživljavanjem starih životinjskih vrsta, uz pomoć novih tehnologija i vještina, umjetne inteligencije. Trebamo se osigurati i usmjeriti je da nam ona u budućnosti bude sredstvo koje poboljšava naše sposobnosti, a ne bude prijetnja koja ih smanjuje.

Projekt stvaranja funkcionalnog mamuta putem genetskog inženjeringa ili kloniranja put je za genetsko spasenje probni je balon, jednako važan kao pokušaj lansiranja na Mjesec. Čak ako cilj i ne bude uspješan, tijekom pokušavanja, usput će se razviti prateće tehnologije, znanja i vještine koje će spriječiti izumiranje vrsta, čovjeka i svijeta. S mamutom počeli, s mamutom idemo u budućnost. Vraćanje mamuta u život možemo nazvati kao neku vrstu inkubatora za razvijanje svih vrsta vještina, unapređenje ljudske kreativnosti, vještina za rješavanje problema i otkrića novih mogućnosti u raznim područjima.

Stoga nam je drago nam da je informativna ploča mamuta postavljena u otvorenu učionicu Srednje škole Matije Antuna Reljkovća, u školski vrt – mjesto najbliže pronalasku mamutovih ostataka u Glogovici, mjesto otvoreno građanima za posjet i susret s prošlošću i budućnošću, sasvim blizu učenicima kako bi im se omogućio izravan, opipljiv prijenos znanja koje će usvajanjem novih spoznaja i vještina, nadograđivati.

I posebno nam je drago da je njeno otkrivanje upriličeno 2023. kada obilježavamo Europsku godinu vještina.

Autori 10 najboljih videoradova su:

1. Luka Kolesarić

2. Gabrijela Karačić

3. Elena Milardović

4. Lovro Pozaić, Franjo Kranjec

5. Giulia Selmi

6. Antia Lorenzo

7. Lonie Jacquemin

8. Aurora Ristović

9. Lorina Ciurusniuc

10. Teo Hodak, Ivan Horvat

Prethodna objava
Europska zdravstvena unija: novi sveobuhvatan pristup mentalnom zdravlju
Sljedeća objava
10 godina RH u EU
Izbornik