16,5 milijuna eura za potporu medijskim tehnologijama, prekograničnoj suradnji i pristupu građana informacijama

 

Europska komisija danas je objavila tri poziva na podnošenje prijedloga u ukupnoj vrijednosti od 16,5 milijuna eura za potporu pluralističkim vijestima, inovativnim medijskim sadržajima i boljem pristupu višejezičnim informacijama za građane EU-a.

Prvi poziv u vrijednosti od 8 milijuna eura usmjeren je na uspostavu ili jačanje europskih medijskih središta, poput virtualnih ili fizičkih prekograničnih redakcija. Podržat će razvoj zajedničke uredničke produkcije i zajedničke ponude sadržaja o poslovima EU-a, na više jezika, između različitih medijskih kuća diljem Europe, uz puno poštovanje neovisnosti urednika.

Pozivom u okviru europske medijske platforme, u vrijednosti od 6 milijuna eura, želi se potaknuti proizvodnja inovativnih vijesti s pomoću alata koji se koriste tehnologijama kao što su umjetna inteligencija, Web 3.0, lanac blokova, kao i sofisticiranim tražilicama i algoritmima za preporučivanje sadržaja.

Europski televizijski i informativni portal namijenjen građanima, u vrijednosti od 2,5 milijuna eura, pomoći će u stvaranju platforme za internetski prijenos europskih portala koja će građanima olakšati pristup raznim sadržajima javnih i privatnih televizijskih kuća. Portal će se koristiti i alatima umjetne inteligencije te postaviti temelj za imerzivniju dijeljenu konzumaciju sadržaja.

Ovi pozivi nadovezuju se na Akcijski plan za potporu oporavku i transformaciji medijskog i audiovizualnog sektora i Akcijski plan za europsku demokraciju. Otvoreni su medijima i televizijskim kućama, kao i drugim organizacijama u medijskom sektoru.

Dodatne informacije, uključujući rokove za prijavu, dostupne su u okviru svakog pojedinačnog poziva.

Povjerenik Didier Reynders u SAD-u na sastancima s čelnicima tehnološkog sektora i američkim dužnosnicima

U kontekstu nedavnog donošenja Okvira EU-a i SAD-a za zaštitu podataka, povjerenik za pravosuđe Didier Reynders posjetit će SAD na trodnevnom službenom putovanju, San Francisco od 13. srpnja do 14. srpnja i Washington 17. srpnja. Tijekom tog posjeta povjerenik Reynders sastat će se s kolegama iz Vlade SAD-a, visokim dužnosnicima i čelnicima industrije kako bi raspravljali o radu EU-a na zaštiti podataka, sigurnosti i odgovornosti u području umjetne inteligencije, zaštiti potrošača i drugim temama.

U četvrtak, 13. srpnja u San Franciscu povjerenik Reynders sastat će se s predstavnicima WAYMO-a, uključujući probnu vožnju njihovih autonomnih vozila. Zatim će sudjelovati na sastancima s glavnim izvršnim direktorom Mozille Mitchellom Bakerom.

U petak 14. srpnja ujutro posjetit će Oakland kako bi se susreo s Aškanom Soltanijem, izvršnim direktorom Kalifornijske agencije za zaštitu podataka (CPPA). Poslijepodne će sudjelovati u okruglom stolu na Sveučilištu Stanford o okviru EU-a i SAD-a za umjetnu inteligenciju, zaštitu podataka i borbu protiv govora mržnje.

Povjerenik će se zatim sastati s upravnim odborom Googlea prije sudjelovanja na okruglom stolu Ekonomskog vijeća zaljeva (BAEC) kasnije tog poslijepodneva.

U ponedjeljak 17. srpnja u Washingtonu povjerenik Reynders pokrenut će neformalni dijalog potrošača EU-a i SAD-a s Uredom za financijsku zaštitu potrošača (CFPB) nakon sastanka s direktorom CFPB-a Rohitom Chopraom. Zatim će se sastati s državnim odvjetnikom SAD-a Merrickom Garlandom i ministricom trgovine SAD-a Ginom Raimondo kako bi razmotrili nedavni razvoj događaja u vezi s okvirom EU-a i SAD-a za zaštitu podataka, uključujući nedavnu odluku EU-a o primjerenosti.

Prethodna objava
Kohezijska politika EU-a. Milijarda eura za pomoć Hrvatskoj u oporavku
Sljedeća objava
Kemikalije: EK ograničio karcinogeni formaldehid u potrošačkim proizvodima
Izbornik