Cjeloživotno usavršavanje nakon pandemije: Komisija utvrdila nove smjernice za digitalne kompetencije

Komisija je danas objavila nove smjernice kako bi Europljani uz pomoć nastavnog osoblja i poslodavaca stekli digitalne vještine potrebne za opstanak na tržištu rada nakon pandemije koronavirusa. Izvješće DigComp na radnom mjestu i njegove provedbene smjernice sadrže praktične korake, ključne mjere, savjete i internetske resurse za najprimjereniju provedbu europskog okvira digitalnih kompetencija (DigComp), od obrazovanja do održivog zapošljavanja i poduzetništva.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel dodala je: Socijalno distanciranje je proteklih mjeseci promijenilo način na koji komuniciramo, istražujemo i inoviramo na radnom mjestu i moramo svim građanima pružiti odgovarajuće digitalne vještine kako bismo i dalje mogli poslovati na taj način. Potpora za upravljanje digitalnom tranzicijom u središtu je europskog programa vještina.

Komisija će u jesen predstaviti ažurirani akcijski plan za digitalno obrazovanje i komunikaciju o stvaranju europskog prostora obrazovanja. DigComp će podupirati rad zemalja, poduzeća i socijalnih partnera u razvoju digitalnih kompetencija. U studijama slučaja u izvješću prikazani su praktični primjeri razvoja digitalnih kompetencija, a u Vodiču za provedbu navode se posebne smjernice, primjeri i korisni resursi za upotrebu DigCompa. Na internetu je dostupno više informacija o znanstvenom centru JRC-a.

Prethodna objava
GLAVNE TEME PLENARNE SJEDNICE i AKTUALNOSTI U RADU EUROPSKOG PARLAMENTA
Sljedeća objava
 Globalni odgovor na koronavirus: EU podržao istraživanje cjepiva s dodatnih 100 milijuna eura
Izbornik