Dijalog s građanima Snažna Europa u svijetu izazova

  1. prosinca 2020. s početkom u 11:00 sati održan je “A strong Europe in the World of Challenges” – Dijalog Ogniana Zlateva, voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, s predstavnicima Europe Direct mreže informacijskih centara iz Hrvatske te iz Rumunjske, Bugarske i Hrvatske, junorima i seniorima hrvatske mreže škola ambasadora Europskog parlamenta, medijima te sudionicima iz Belgije, Mađarske i Crne Gore.

Dijalog je održan u organizaciji Europe Direct Slavonski Brod, posebno za informacijske centre Europe Direct iz Cluj-Napoce (Rumunjska), Velikog Trnova (Bugarska) i Slavonskog Broda (Hrvatska), s obzirom na trogodišnju suradnju I razmjenu iskustava o predsjevanja Bugarske, Rumunjske I Hrvatske Vijećem Europe. Online događaju prisustvovalo je ukupno 76 sudionika iz Rumunjske, Bugarske, Hrvatske, Belgije, Slovenije, Mađarske i Crne Gore.

Tijekom dijaloga Ognian Zlatev je razgovarao sa sudionicima o postignućima hrvatskog presjedanja Vijećem Europske unije, Europskom zelenom planu, odgovoru Europske unije na pandemiju koronavirusa, rezultatima prvih godinu dana predsjedavanja Ursule von der Leyen Europskom komisijom, obrazovanju, gospodarskom oporavku Europe, digitalnoj i socijalnoj tranziciji europskih društava i proširenju Europske unije.

Tijekom dijaloga, sudionici su dobili odgovore na brojna pitanja. Neka od pitanja su bila: Na početku kornakrize mnogi su govorili da je solidarni odgovor EU-a na potrebe pojedinih država članica bio spor… Je li ova izostanak brzog solidarnog reagiranja pokazao nedovoljnu razinu EU?; Je li Europska komisija optimistična u pogledu oporavka Europe u 2021. godini nakon pandemije COVID-19?; Europska komisija stavila je veliki naglasak na mobilnost mladih u okviru Erasmus+ u sljedećem programskom razdoblju. Kakva je situacijia s ovim EU programom sada za vrijeme koronavirusa? Hoće li biti odstupanja?; Hoće li pandemija utjecati i na moguće proširenje EU?; Kakva su vase pretpostavke za ulazak Turske u EU? Vidi li turski predsjednik Erdoğan još uvijek Tursku kao članicu EU?; Kakva je reakcija EU-a na medijske objave o navodnom nasilju hrvatske policije prema migrantima na granici RH s BiH?; Jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja bio je uključivanje zapadnog Balkana u u Europsku uniju. Je li tijekom hrvatskog predsjedanja postignut napredak u vezi s proširenjem EU-a?; Kakva je bila uloga građana i civilnog društva u hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije?; EK je istaknula da će europsko gospodarstvo oživjeti nakon krize, te da će Europski zeleni plan financijski stimulirati  europsko gospodarstvo tako da ga transformira imajući na umu zdravlje našeg planeta. Možete li objasniti na koji način se to može učiniti?; Razvija li EU posebne mjere povezane s provedbom Europskog zelenog plana za zemlje koje nisu članice EU? Čini li Hrvatska neke specifične i konkretne akcije povezane s primjenom Europskog zelenog plana i drugih  EK prioriteta EK u okviru svoje međunarodne razvojne suradnje?; Hoće li procesi europske zelene i digitalne transformacije smanjiti potrebu za novim zapošljavanjem?

Prethodna objava
Komisija odobrila 88 milijuna kuna za Croatia Airlines za nadoknadu štete uzrokovane pandemijom koronavirusa
Sljedeća objava
Novi transatlantski plan za globalne promjene
Izbornik