Europa i mladi

12. 6. su ambasadorice seniorke Emira Miščančuk, prof. i Kornelija Šebalj, prof. moderirale panel Europa i mladi 2024. u organizaciji Europe Directa SlavonskiBrod
Učenicima i nastavnicima Gimnazije pridružili su učenice Obrtničko- tehničke škole u pratnji profesorice Anite Jergović, predstavnici udruga za mlade, a preko Zooma sudjelovali su ambasadori juniori i seniori iz Ekonomsko-birotehnička škola – Škola ambasadorica Europskoga parlamenta i Gimnazije Vukovar.


Nakon kratke analize rezultata izbora za zastupnike u Europski parlament sudionici su putem Slido upitnika iznijeli svoja razmišljanja o budućnosti.

Naši panelisti iz Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj Maja Ljubić Kutnjak i Ivo Antunović spremno su odgovarali na pitanja mladih i komentirali rezultate ankete u Slido formatu:
1. Kako će Europa izgledati za 10 godina?
2. O kojim potrebama mladih bi novoizabrani europarlamentarci trebali voditi računa?
3. Kako mladi zamišljaju svoj život za 10 godina.
Razgovaralo se i o snižavanju dobne granice za sudjelovanje na izborima na 16 godina, o izazovima koje pred sve nas donosi umjetna inteligencija, treba li Hrvatska po uzoru na neke europske države uvesti obvezu izlaska na izbore…
Gospođa Kutnjak podsjetila je na brojne programe Europske unije za mlade od 16 do 30 godina. Ti programi kroz susrete mladih iz različitih europskih država ključni su za smanjenje ksenofobije i netolerancije te poticanje empatije i prihvaćanja različitosti.

Prethodna objava
Dan Europe u Osijeku
Izbornik