Europska komisija donijela je Izvješće o utjecaju demografskih promjena u Europi

Europska komisija danas je donijela prvo izvješće o utjecaju demografskih promjena. U njemu su predstavljeni uzroci tih dugoročnih promjena i njihove posljedice diljem Europe, a ističe se i povezanost demografskih struktura sa štetnim učinkom i potencijalom za oporavak od krize.

Potpredsjednica zadužena za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica izjavila je: Kriza je razotkrila brojne slabe točke, od kojih su neke povezane i s korjenitim demografskim promjenama koje već utječu na naša društva i zajednice diljem Europe. Taj dvojaki izazov mora doprinijeti našem promišljanju zdravstvene skrbi, javnih proračuna i javnog života u narednim desetljećima. Mora nam pomoći u rješavanju pitanja kao što su pristup uslugama, skrb u zajednici, pa čak i usamljenost. Na kraju krajeva, radi se o suživotu. Rješavanje pitanja demografskih promjena ključno je za izgradnju pravednijeg i otpornijeg društva.

Izvješće označava početak rada na rješavanju pitanja demografskih promjena

U izvješću se opisuju dugoročni demografski trendovi u europskim regijama, od duljeg očekivanog životnog vijeka do niže stope nataliteta, starenja društva, manjih kućanstava i sve veće urbanizacije. U njemu se ukazuje i na sve manji udio Europljana u svjetskom stanovništvu, za koji se očekuje da će do 2070. iznositi manje od 4 %. Ističu se i znatne razlike u demografskim promjenama među regijama kao i potreba za rješavanjem pitanja utjecaja tih promjena na rast i održivost, zapošljavanje, zdravstvo i dugotrajnu skrb u različitim dijelovima Europe.

Izvješće označava početak rada ove Komisije u tom području i poslužit će da se pronađe adekvatni oblik pomoći najpogođenijim ljudima, regijama i zajednicama. Bit će i ishodište za buduću Zelenu knjigu o starenju i dugoročnoj viziji za ruralna područja. Izvješće je dopunjeno informativnim člancima za pojedine zemlje i detaljnim statističkim podacima koji se mogu naći na novoj internetskoj stranici Komisije posvećenoj demografiji. Više informacija možete pronaći ovdje

Ø  Komisija pokrenula savjetovanja za Jačanje socijalne Europe

Povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit ovaj će tjedan pokrenuti virtualna savjetovanja o budućnosti socijalne Europe.

Počevši od sutra u Hrvatskoj, vršitelj dužnosti predsjedavanja Vijećem, povjerenik i službe Komisije sudjelovat će u nizu internetskih seminara u državama članicama kako bi prikupili povratne informacije prije donošenja akcijskog plana Komisije o daljnjoj provedbi europskog stupa socijalnih prava. Sam akcijski plan bit će predstavljen početkom 2021.

Stup je iznimno važan za povećanje otpornosti naših društava. S obzirom na utjecaj pandemije koronavirusa na našu gospodarsku i socijalnu strukturu, načela stupa važnija nego ikad prije kako bi se osigurao oporavak u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

Uoči prvog savjetovanja u Zagrebu povjerenik Schmit izjavio je: Akcijski plan za europski stup socijalnih prava bit će ključna sastavnica naše dugoročne strategije oporavka. Iz ove krize možemo izaći samo ako pitanja zapošljavanja i socijalnih prava stavimo u središte našeg plana. Doprinos dionika bit će ključan u donošenju odluka o radnim mjestima i socijalnim pravima u Europi.

Nakon Komunikacije Snažna socijalna Europa za pravednu tranziciju iz siječnja 2020. Komisija je pokrenula raspravu o socijalnom stupu. Sljedeća dionica virtualne turneje povjerenika Schmita su Atena 26. lipnja i Budimpešta 7. srpnja. Planiraju se i daljnji događaji, a dionike pozivamo da pisane ideje o provedbi europskog stupa socijalnih prava do 30. studenoga 2020. podnesu na web-mjestu Doprinesite jačanju socijalne Europe.

Prethodna objava
Koronavirus: Države članice dogovorile su se o rješenju za interoperabilnost mobilnih aplikacija za praćenje i upozoravanje
Sljedeća objava
Koronavirus: Komisija predstavlja strategiju EU-a za cjepiva
Izbornik