Europski dan sjećanja na romske žrtve holokausta: izjave predsjednice Komisije von der Leyen, potpredsjednice Jourove i povjerenice Dalli

Uoči Europskog dana sjećanja na romske žrtve holokausta 2. kolovoza, Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, Věra Jourová, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, i Helena Dalli, povjerenica za ravnopravnost, poručile su sljedeće:

„Na Europski dan sjećanja na Rome u holokaustu odajemo priznanje stotinama tisuća romskih žrtava holokausta koje su trpjele i ubijene su za vrijeme nacističkog režima.

Ne smijemo zaboraviti progon Roma tijekom holokausta. Također ne možemo ignorirati sve izazove i diskriminaciju s kojom se romska manjina još uvijek suočava.

Blisko surađujemo s državama članicama u borbi protiv antiromizma. Ove ćemo godine predstaviti prvu procjenu nacionalnih strategija za Rome. U našoj Uniji težimo otvorenosti, toleranciji i poštovanju ljudskog dostojanstva za sve ljude.

Samo u tom duhu možemo se boriti protiv rasizma i diskriminacije.”

Povjerenica Europske komisije za ravnopravnost Helena Dalli danas će posjetiti nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau i položiti vijenac u čast romskim žrtvama.

EU-kontekst

Europski parlament 2015. proglasio je 2. kolovoza Europskim danom sjećanja na romske žrtve holokausta. Povod je bilo obilježavanje pogibije 500 000 europskih Roma ubijenih u Europi pod okupacijom nacista, što je predstavljalo najmanje četvrtinu ukupnog romskog stanovništva u to vrijeme.

Europska komisija donijela je 2020. Strateški okvir EU-a za Rome, čiji je cilj svim Romima pružiti priliku da ostvare svoj puni potencijal. U tu svrhu okvir predviđa sveobuhvatni pristup temeljen na tri stupa: ravnopravnosti sa svim drugim članovima društva, društvenim i gospodarskim uključivanjem te sudjelovanjem u političkom, društvenom, gospodarskom i kulturnom životu.

Ove će jeseni Europska komisija predstaviti prvo izvješće o procjeni nacionalnih strategija za Rome, s ocjenama nacionalnih strateških okvira država članica. Razmotrit će se kako države članice rješavaju borbu protiv antiromizma te koje su mjere uvele za promicanje svijesti o romskim kulturama, jeziku i povijesti, uključujući sjećanje na Rome holokaust i procese pomirenja.

Ravnopravnost, uključivanje i sudjelovanje Roma u EU-u

Prethodna objava
Od danas na snazi nova pravila o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi u EU-u
Sljedeća objava
Komisija pozdravila međunarodnu osudu Rusije zbog kršenja pravila civilnog zrakoplovstva te sankcija EU-a
Izbornik