Europski izbori 2024: Parlament predlaže pravila za izbor vodećih kandidat

A man steps out of a polling booth after voting for the European Parliament elections on May 25, 2014 at a polling station in Bucharest. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU (Photo by DANIEL MIHAILESCU / AFP)

a

● Parlament traži obvezujući dogovor s Vijećem o načinu izbora predsjednika Komisije
● Zaštita biračkog prava: mjere za mobilne građane i za osobe s invaliditetom
● Prijedlozi za daljnje povećanje odaziva birača u državama članicama
● Poziv na provedbu reforme izbornog zakona i nova pravila za europske stranke
Parlament je u utorak usvojio prijedloge za jačanje demokratske dimenzije izbora 2024. i za sustav vodećeg kandidata.

U izvješću, koje je usvojeno s 365 glasova za, 178 protiv i 71 suzdržanim, traže se mjere za povećanje izlaznosti birača na izborima od 6. do 9. lipnja 2024. kako bi se premašio već povećani odaziv iz 2019. Cilj Parlamenta je maksimalno povećati učinak predizborne kampanje, postizbornog postupka za uspostavu sljedeće Europske komisije i izbor njezine čelne osobe te osigurati da svi građani mogu ostvariti svoje biračko pravo.

Dan nakon izbora

Zastupnici zahtijevaju da se uspostavi jasna i vjerodostojna veza između odabira birača i izbora predsjednika Komisije. Tvrde da bi postupak trebao ovisiti o osiguravanju većine u Parlamentu u skladu s Ugovorom iz Lisabona te da bi trebalo zaustaviti dogovore iza zatvorenih vrata u Europskom vijeću. Zastupnici žele da Parlament i Europsko vijeće sklope obvezujući sporazum kako bi se osiguralo da će europske političke stranke i klubovi zastupnika odmah nakon izbora započeti pregovore o zajedničkom kandidatu, prije nego što Europsko vijeće iznese svoj prijedlog.

U prvom krugu pregovora postupak bi trebao voditi vodeći kandidat europske političke stranke s najviše mandata u Parlamentu, a po potrebi taj bi proces usmjeravao predsjednik Parlamenta. Zastupnici također očekuju sklapanje „sporazuma za parlamentarni saziv” između političkih stranaka i njihovih klubova zastupnika kako bi se osigurala većina u Parlamentu prije imenovanja Komisije, kao temelj za njezin programa rada. Time bi se europskim biračima zajamčilo dosljedno postupanje u skladu s ishodom izbora i poštovanje njihove volje.

Povećanje sudjelovanja i zaštita biračkog prava

Parlament također apelira na Vijeće da brzo donese novi europski izborni zakon i nova pravila za europske političke stranke i zaklade kako bi se barem ona primjenjivala na kampanju za izbore 2024. Nacionalne i europske političke stranke trebale bi provoditi svoje kampanje u skladu s vrijednostima EU-a i s povećanim naglaskom na europskoj dimenziji izbora.

Kako bi se osiguralo da svi građani Unije mogu ostvariti svoje biračko pravo, države članice trebale bi uvesti mjere za lakši pristup informacijama i biračkim mjestima za osobe s invaliditetom. Zastupnici također žele potaknuti sudjelovanje određenih kategorija europskih građana, na primjer onih koji žive u drugoj EU državi članici ili trećoj zemlji te beskućnika. Druge preporuke uključuju snažnije zaštitne mjere i mjere protiv dezinformiranja kako bi se spriječilo inozemno i unutarnje uplitanje u izbore. Zastupnici s pozdravili dogovor suzakonodavaca o pravilima za transparentnost i ciljanje u političkom oglašavanju. Istaknuli su važnu ulogu informativne kampanje Parlamenta, u suradnji s organizacijama civilnog društva, za doprinos raspravi o pitanjima europskih javnih politika te potporu kampanjama političkih stranaka.

Izjave

Suizvjestitelj Sven Simon (EPP, Njemačka) izjavio je: „Biračima mora biti jasno na koji način njihov glas utječe na izbor dužnosnika i politika EU-a. Ne smijemo davati obećanja koja ne možemo ispuniti kao što je to bio slučaj 2019. Moramo povratiti vjerodostojnost postupka odabira vodećeg kandidata. Izabrani predsjednik novoosnovane Komisije mora imati jasan mandat od birača i većinu u Parlamentu.”

Suizvjestitelj Domènec Ruiz Devesa (S&D, Španjolska) izjavio je: „Utrli smo put za preporuke europskim političkim strankama kako bi se ojačala europska dimenzija kampanja uoči izbora 2024. Moramo učiniti vidljivijima logotipe i javne poruke euorpskih političkih stranaka. Također bismo željeli vidjeti konkretne postizborne postupke za povećanje vidljivosti uloge europskih političkih stranaka u izboru predsjednika Komisije i jačanju izbornih prava svih europskih građana.”

Prihvaćajući ovo izvješće, Parlament odgovara na očekivanja građana tijekom Konferencije o budućnosti Europe. Riječ je o prijedlozima: 38 (3, 4), 27 (3) te 37 (4) o jačanju poveznice između građana i njihovih izabranih predstavnika te borbi protiv dezinformacija i stranih uplitanja.

Poveznice

Usvojeni tekst bit će dostupan ovdje (23.11.2023.)
https://www.europarl.europa.eu/plenary/hr/texts-adopted.html

Videozapis rasprave (11.12.2023.)
https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/vod.html?mode=chapter&vodLanguage=EN&internalEPId=1702312631917&providerMeetingId=cc8e4ce2-a94d-4e76-39ba-08dbf64c4193#

Konferencija za medije suizvjestitelja nakon glasanja (12.12.2023.)
https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/press-conference-by-sven-simon-and-domenec-ruiz-devesa-rapporteurs-on-european-elections-2024-report_20231212-1330-SPECIAL-PRESSER

Nacrt izvješća o europskim izborima 2024.
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2023-0332_HR.html

Datoteka postupka
https://oeil.secure.ep.parl.union.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2023/2016(INI)&l=en

Suizvjestitelj Sven Simon (EPP, Njemačka)
https://www.europarl.europa.eu/meps/hr/197426/SVEN_SIMON/home

Suizvjestitelj Domènec Ruiz Devesa (S&D, Španjolska)
https://www.europarl.europa.eu/meps/hr/127096/DOMENEC_RUIZ DEVESA/home

Odbor za ustavna pitanja
https://www.europarl.europa.eu/committees/hr/afco/home/highlights

Priopćenje za medije nakon glasovanja u odboru (25.10.2023.)
https://www.europarl.europa.eu/news/hr/press-room/20231023IPR08162/european-elections-2024-meps-proposals-for-the-lead-candidate-system

Studija Službe EP-a za istraživanja „Spitzenkandidaten ili postupak vodećeg kandidata: načini europeizacije izbora za Europski parlament” (9.6.2023.) (engl)
https://www.europarl.europa.eu/thinktank/hr/document/EPRS_STU(2023)749776

Izvješće: Konferencija o budućnosti Europe
https://conference-delegation.europarl.europa.eu/cmsdata/267078/Report_EN.pdf

Besplatne fotografije, videomaterijali i audiomaterijali (Europski izbori 2024.)
https://multimedia.europarl.europa.eu/hr/package/european-elections-2024_23001

Prethodna objava
European News Pitch
Sljedeća objava
Istraživanje Eurobarometra: Europljani i dalje čvrsto uz Ukrajinu
Izbornik