Europski skup mladih 2020. novim generacijama pruža priliku utjecati na politiku EU-a

Europski skup mladih (EYE) prebačen je na internet. Na digitalnim susretima sudionici imaju priliku raspravljati o ulozi EU-a tijekom krize COVID-19 s utjecajnim političarima, stručnjacima i influencerima.

 Nakon što je skup EYE2020 koji se tradicionalno trebao održati u Strasbourgu odgođen zbog pandemije, organiziran je „EYE online” koji sada ulazi u završnicu. Mladima iz Europske unije, ali i izvan nje nudi priliku za susret i razmjenu mišljenja sa stručnjacima, visoko pozicioniranim dužnosnicima, aktivistima i influencerima. U okviru kampanje #EuropeansAgainstCovid19 / #EuropljaniProtivCovid19,  mladi dobivaju odgovore na pitanja o ulozi EU-a u vezi s koronakrizom.

Tijekom posljednjeg tjedna sudionici će moći raspravljati s visokim dužnosnicima, kao što su predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli , potpredsjednici Katarina Barley i Othmar Karas, šefica Europske središnje banke Christine Lagarde, te povjerenici Komisije i eurozastupnici.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, koji će u petak, 29. svibnja zatvoriti skup mladih, izjavio je: „Nastojimo i u teškim vremenima prepoznati prilike. ‘EYE online’ odveo je Europski skup mladih na višu razinu. Omogućio je još većem broju mladih ljudi iz Europe i šire da se uključe u demokratsku raspravu i iznesu svoje ideje o budućnosti Europe. EYE je postao još dostupniji i uključiviji za sve.”

Program EYE-a online započeo je 7. travnja, nakon što je postalo jasno da se zbog pandemije koronavirusa ove godine ne može održati skup u Strasbourgu, koji se inače organizira svake druge godine. U posljednjem tjednu, od ponedjeljka 25. svibnja do petka 29. svibnja, održat će se više interaktivnih sastanaka, među ostalim, rasprava s ključnim kreatorima politika EU-a, razmatranje kako je to biti zastupnik u Europskom parlamentu ili usmeni prevoditelj te nekoliko panela o različitim temama.

Predsjednik Sassoli sudjelovat će na završnom sastanku pod nazivom „Kako je to biti predsjednik EP-a” te predstaviti svoj svakodnevni rad, posebno u ovim teškim vremenima, kao i odgovor Parlamenta na pandemiju Covid-19, ali i daljnje korake nakon krize.

Potpredsjednici EP-a zaduženi za komunikaciju Katarina Barley i Othmar Karas, otvorit će posljednji tjedan u ponedjeljak, odgovarajući na pitanja sudionika o tome kako je EU reagirao na krizu.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde također je među sudionicima, a govorit će o reakciji na pandemiju koronavirusa te o posljedicama na građane, poduzeća i banke.

Sudionici će također moći iznijeti ideje o tome kako mladi mogu doprinijeti oblikovanju politika nakon okončanja krize COVID-19, a da pritom ne napuštaju svoj dom. Ostali sastanci obuhvaćaju posljedice pandemije COVID-19 na mobilnost mladih, posebno programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti te na tržište rada, zatim na nejednakosti u zdravstvu i zdravstvenoj skrbi te na pitanje klimatskih promjena.

Cjelokupni program i više informacija o EYE online

Cilj je ovog internetskog izdanja odgovoriti na očekivanja više od 13.000 mladih koji su se inicijalno prijavili za događanje u svibnju, ali i omogućiti sudjelovanje šire publike. Dosad događaj ima više od 500.000 posjeta. Aktivnosti se prenose na stranici EYE Facebook.

Prethodna objava
Koronavirus: Komisija pozdravlja smjernice ECDC-a o praćenju COVID-a 19 u ustanovama za dugotrajnu skrb
Sljedeća objava
Videokonferencija čelnika EU-a i Japana o pandemiji koronavirusa i koordiniranom odgovoru
Izbornik