Globalni sastanak na vrhu o obrazovanju: Tim Europa obvezao se pridonijeti 1,7 milijardi eura Globalnom partnerstvu za obrazovanje

Na današnjem globalnom sastanku na vrhu o obrazovanju u Londonu Europska unija i njezine države članice, kao tim Europa, obvezale su se da će pridonijeti 1,7 milijardi eura Globalnom partnerstvu za obrazovanje i time pridonijeti preobrazbi obrazovnih sustava za više od milijardu djevojčica i dječaka u 90 zemalja i područja. To je najveći doprinos Globalnom partnerstvu za obrazovanje. EU je već u lipnju najavio svoj doprinos u iznosu od 700 milijuna eura za razdoblje 2021. – 2027.

EU su na sastanku na vrhu predstavljali predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen. U svojim govorima naglasile su posljedice krize uzrokovane bolešću COVID-19 na obrazovanje djece u cijelom svijetu i istaknule odlučnost EU-a i njegovih država članica da djeluju.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Obrazovanje je osnovna infrastruktura za ljudski razvoj. Čitanje, pisanje, matematika, logika i digitalne vještine omogućuju nam razumijevanje našeg života. Bez obzira na to na kojem kontinentu živite, obrazovanje bi trebalo biti istinski univerzalno pravo. Zato Europska unija ulaže u međunarodnu suradnju za obrazovanje više od ostatka svijeta zajedno. U ovim zahtjevnim vremenima namjeravamo dodatno pojačati angažman.

Povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen rekla je: Nipošto ne namjeravamo dopustiti da COVID-19 poništi desetljeća napretka u poboljšanju pristupa obrazovanju, a te riječi potkrijepit ćemo djelima. S dosadašnjim doprinosom od 1,7 milijardi eura Tim Europa ponosan je najveći donator Globalnog partnerstva za obrazovanje i pobornik besplatnog, uključivog, pravednog i kvalitetnog obrazovanje za sve. Obrazovanje ubrzava napredak u postizanju svih ciljeva održivog razvoja i imat će središnju ulogu u oporavku. Zajedno sa svim našim partnerima možemo svakome djetetu osigurati priliku za učenje i uspjeh.

Tim Europa za globalno obrazovanje

EU-ova potpora obrazovanju usmjerena je na osiguravanje kvalitete, jednakosti i pravednosti te na usklađivanje vještina i radnih mjesta. To konkretno znači:

  • Ulaganje u dobro obučene i motivirane nastavnike koji djeci mogu pomoći da steknu odgovarajuću kombinaciju vještina potrebnih u 21. stoljeću. Do 2030. bit će potrebno zaposliti najmanje 69 milijuna novih nastavnika za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, uključujući više od 17 milijuna u Africi.
  • Ulaganje u jednakost, a posebno promicanje obrazovanja djevojčica i iskorištavanje potencijala digitalnih inovacija. Obrazovanje i jačanje položaja djevojčica ključan je aspekt Akcijskog plana EU-a za rodnu ravnopravnost III., čiji je cilj suzbiti rast nejednakosti u kontekstu pandemije i ubrzati napredak u području rodne ravnopravnosti i jačanju položaja žena.
  • Ulaganje u vještine za budućnost kako bi se buduće stručnjake, vodeće poslovne ljude i donositelje odluka pripremilo za zelenu i digitalnu transformaciju.

Pristup EU-a i njegovih država članica u okviru Tima Europa temelji se na razmjernosti, koordinaciji i usmjerenosti kojima se svakom djetetu maksimalno nastoje pružiti mogućnosti za obrazovanje.

Kontekst

Globalni sastanak na vrhu o obrazovanju: financiranje Globalnog partnerstva za obrazovanje 2021. – 2025.

Globalni sastanak na vrhu o obrazovanju konferencija je kojom se dopunjuju sredstva za Globalno partnerstvo za obrazovanje. To je jedino takvo partnerstvo koje okuplja predstavnike svih skupina dionika u području obrazovanja, uključujući partnerske zemlje, donatore, međunarodne organizacije, skupine civilnog društva, zaklade i privatni sektor.

Globalno partnerstvo za obrazovanje, u suradnji sa Svjetskom bankom, pruža financijsku potporu zemljama s niskim i nižim srednjim dohotkom, posebno onima s velikim brojem djece koja ne pohađaju školu i znatnim razlikama među spolovima. Većina sredstava dodjeljuje se supsaharskoj Africi.

U razdoblju od 2014. do 2020. EU i njegove države članice financirali su više od polovine svih doprinosa Globalnom partnerstvu za obrazovanje.

Prethodna objava
Europski zeleni plan
Sljedeća objava
Youth Power – trening u Bugarskoj
Izbornik