Komisija pozdravlja konačno donošenje novih pravila o prekograničnoj mobilnosti trgovačkih društava

Vijeće je danas donijelo Direktivu o prekograničnim oblikovanjima, spajanjima i podjelama kojom su utvrđeni jasni i usklađeni postupci za spajanja, podjele ili premještanja poduzeća unutar jedinstvenog tržišta.

Direktiva uključuje snažne mjere za zaštitu prava zaposlenika, posebno prava na obavješćivanje, savjetovanje i sudjelovanje u odborima društava, kao i prava manjinskih dioničara i vjerovnika tijekom prekograničnih postupaka.

Novim se pravilima osigurava i da se prekogranični postupci ne mogu zloupotrijebiti u svrhu prijevare ili zlouporabe. Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, izjavila je: Pozdravljam donošenje novih pravila o prekograničnoj mobilnosti za poduzeća. Novim će se pravilima poduzećima u EU-u pružiti više mogućnosti za premještanje i rast na temelju jasnih postupaka čime će se smanjiti troškovi i uštedjeti na vremenu. Istodobno će postojati snažne mjere za zaštitu prava zaposlenika i sprečavanje zlouporaba. Više informacija o pravilima EU-a u području prava trgovačkih društava i korporativnog upravljanja dostupno je na internetu.

Prethodna objava
Humanitarna pomoć: EU najavljuje dodatnih 35 milijuna eura za regiju Sahel
Sljedeća objava
Dogovor o proračunu EU-a za 2020.: borba protiv klimatskih promjena i ostvarivanje prioriteta EU-a
Izbornik