Koronavirus: EU pomaže državama članicama s posljedicama pandemije na sektor sporta

Komisija podržava države članice EU-a koje su suočene s posljedicama pandemije koronavirusa na sektor sporta. Na konferenciji održanoj 21. travnja 2020. ministri sporta EU-a razmijenili su informacije o aktivnostima za pomoć sportašima, klubovima, sportskim savezima i organizacijama, zaštitu radnih mjesta u sektoru i promicanje fizičke aktivnosti u ovim iznimnim okolnostima.

Komisija je predstavila instrumente i resurse za pružanje pomoći i pozvala države članice da ih upotrijebe kako bi pomogle sektoru sporta. Među njima su inicijativa kao odgovor na koronavirus (CRII), europski instrument za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE) i privremeni okvir za državne potpore.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje, mlade i sport, izjavila je: Sportom razvijamo otpornost i disciplinu, ali i solidarnost te učimo djelovati kao dio tima. Uspostavit ćemo platformu za lakšu razmjenu dobrih praksi i iskustava među državama članicama. Nastavit ćemo upotrebljavati postojeće alate, uključujući Erasmus+ i Europski tjedan sporta kako bismo pomogli sportskom sektoru, ali moramo osmisliti i nova inovativna rješenja. Učinit ću sve što je u mojoj moći kako bih osigurala koordinirani europski odgovor.

Države članice pozdravile su i Komisijine koordinacijske napore te će podržati Komisijinu inicijativu #BeAcctiveAtHome. Više informacija o jučerašnjoj videokonferenciji dostupno je na stranici hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Prethodna objava
Koronavirus: Komisija pokreće platformu za razmjenu podataka namijenjenu istraživačima
Sljedeća objava
Koronavirus: EU prikuplja dodatnu pomoć za zapadni Balkan
Izbornik