Koronavirus: Komisija započinje s testiranjem usluge interoperabilnog pristupnika za nacionalne aplikacije za praćenje kontakata i upozoravanje

Kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal mobilnih aplikacija za praćenje kontakata i upozoravanje kojima je cilj prekinuti lanac zaraze koronavirusom i spasiti živote, Komisija uspostavlja uslugu interoperabilnog pristupnika za povezivanje nacionalnih aplikacija u cijelom EU-u. Danas je postignuta važna prekretnica jer je skupina država članica počela testirati infrastrukturu. Komisija je pokrenula testiranje interoperabilnosti backend poslužitelja službenih aplikacija iz Češke, Danske, Njemačke, Irske, Italije i Latvije i novouspostavljenog pristupnog poslužitelja.

Thierry Breton, povjerenik za jedinstveno tržište, izjavio je: Mnoge su države članice uvele aplikacije za praćenje kontakata i upozoravanje na nacionalnoj razini. Sada je vrijeme za njihovu interakciju. Putovanja i osobna razmjena temelj su europskog projekta i jedinstvenog tržišta. U ovim vremenima pandemije pristupnik će to olakšati i spašavati živote.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Aplikacije za praćenje i upozoravanje na koronavirus koje funkcioniraju preko granica mogu biti moćan alat u našim nastojanjima da ograničimo širenje bolesti COVID-19. S obzirom na to da su slučajevi zaraze ponovno u porastu, aplikacije mogu dopuniti druge mjere kao što su povećan broj testiranja i ručno praćenje kontakata. Ako im je upotreba dovoljno rasprostranjena, mogu nam pomoći da prekinemo lanac prijenosa. Nećemo posustati u borbi protiv pandemije na svim frontama.

Komisija je uspostavila uslugu interoperabilnog pristupnika u skladu s dogovorom država članica o tehničkim specifikacijama za pronalaženje europskog rješenja za sigurnu razmjenu informacija među backend poslužiteljima kako bi se na temelju decentralizirane arhitekture sustava omogućila sigurna razmjena informacija među aplikacijama za praćenje kontakata i upozoravanje. Time su obuhvaćene gotovo sve takve aplikacije pokrenute u EU-u.

Pristupnikom, koji je digitalna infrastruktura za osiguravanje komunikacije informacija između backend poslužitelja nacionalnih aplikacija, osigurat će se nesmetan prekogranični rad aplikacija. Stoga će korisnici morati instalirati samo jednu aplikaciju i moći će prijaviti pozitivan test ili primiti upozorenje, čak i ako putuju u inozemstvo.

Pristupnik će učinkovito primati i prenositi nasumične identifikatore među nacionalnim aplikacijama kako bi se smanjila količina razmijenjenih podataka i tako smanjila potrošnja podataka korisnika. Pristupnik neće obrađivati nikakve druge informacije osim nasumičnih ključeva koje generiraju nacionalne aplikacije. Razmijenjene su informacije pseudonimizirane, šifrirane, svedene na najmanju moguću mjeru te se čuvaju samo onoliko dugo koliko je potrebno da se uđe u trag infekcijama. Nije omogućena identifikacija pojedinačnih osoba.

Pristupnik razvijaju i uspostavljaju T-Systems i SAP, a upravljat će njime iz podatkovnog centra Komisije u Luxembourgu. U rad će biti pušten nakon testiranja, u listopadu. Više informacija pročitajte ovdje

Prethodna objava
Europska unija i Kina potpisale povijesni sporazum o zaštiti europskih oznaka zemljopisnog podrijetla
Sljedeća objava
Ostvarenje europskog prostora obrazovanja do 2025. i prilagodba obrazovanja i osposobljavanja digitalnom dobu
Izbornik