Obrazovanje kao preduvjet uključivanja pripadnika romske nacionalne manjine

13. 12. HGK
Održan je okrugli stol na koji su bili pozvani svi relevantni lokalni dionici – od zaposlenika odgojnih i obrazovnih ustanova te regionalne i lokalne samouprave do nevladinih organizacija koje se bave pravom na obrazovanje ili uključivanjem Roma na područuju Brodsko-poavske županije. Na okruglom stolu sudjelovali su I predstavnici EDIC-a Slavonski Brod.
Skup je održan u Županijskoj komori Hrvatske gospodarske komore, a otvorio ga je ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji je u prvom dijelu također održao izlaganje. Tijekom izlaganja iznio je podatke o zastupljenosti pripadnika romske nacionalne manjine u odgoju i obrazovanju iz sveobuhvatnog istraživanja provedenog u 2017. godini. Ovi podaci, sukladno pretpostavkama, potvrđuju nižu zastupljenost u predškolskom odgoju i vrlo nisku polaznost srednjoškolskog obrazovanja. Znajući za probleme, ravnatelj Ureda naveo je i strateške dokumente kojima se nastojalo adresirati ove probleme kao i aktualni strateški dokument – Nacionalnu strategiju za uključivanje Roma od 2013. do 2020.
Potom su izlaganja održali dr.sc. Anica Vukašinović, v.d. pročelnice Upravnog odjela  za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije, predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Ana Kešina, ravnateljica dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić, Zorana Butorac te ravnateljica OŠ Hugo Badalić, Irena Čugura Ćerić. Osim statističkih podataka Ministarstva znanosti i obrazovanja o zastupljenosti romskih učenika, prisutni su mogli čuti o projektima koje su dječji vrtić i škola proveli, a koji su rezultirali uključivanjem djece u program predškole. Nažalost, romska djeca s područja Slavonskog Broda trenutno ne pohađaju program predškole zbog nedostatka sredstava za prijevoz i pratitelja.
Nakon prvog dijela, u drugom su dijelu izlaganja održali strani gost Bozidar Nikolić, koordinator Mreže podrške romskoj djeci iz Republike Srbije te gošća Rahela Hojnik Kelenc, ravnateljica pučkog otvorenog učilišta u Lendavi iz Republike Slovenije. Oboje su izložili primjere dobre prakse iz vlastitog rada pri čemu je gđa Hojnik Kelenc prezentirala programe koje provode u zajednici s ciljem uključivanja odraslih u formalne i neformalne oblike obrazovanja dok je g. Nikolić govorio o zagovaračkim aktivnostima koje je njegova organizacija provodila kako bi se postigla veća uključenost romske djece u programe vrtića i predškole.

Prethodna objava
Predstavnici EDIC-a Slavonski Brod sudjelovali na panel raspravi Foruma mladih SDP-a Slavonski Brod “Should I Stay Or Should I Go?”
Sljedeća objava
EK predstavlja Europski zeleni plan
Izbornik