Parlament odao priznanje Jini Mahsi Amini i iranskim prosvjednicama

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja za 2023. dodijeljena je Jini Mahsi Amini i iranskom pokretu „Žena, život, sloboda” na svečanosti održanoj 12. prosinca.

Laureate su predstavljali Saleh Nikbaht, akademik i odvjetnik koji zastupa obitelj Jine Mahse Amini te aktivistice za prava žena Afsoon Najafi i Maersadeh Shahinkar, koje su ranije ove godine napustile Iran.

Otvarajući svečanost dodjele, predsjednica Metsola je poručila: „Ovogodišnja Nagrada Saharov za slobodu mišljenja koja je dodijeljena Jini Mahsi Amini i pokretu „Žena, život, sloboda“ predstavlja priznanje svim hrabrim i prkosnim ženama, muškarcima i mladima Irana koji – unatoč rastućim pritiscima nastavljaju borbu za svoja prava i traže promjene. Europski parlament vas čuje i podržava. Niste sami.“

Jinu Mahsu Amini, 22-godišnju Iranku kurdskog podrijetla, policija je 13. rujna 2022. uhitila u Teheranu zbog navodnog kršenja strogih iranskih zakona o nošenju hidžaba. Preminula je u bolnici tri dana kasnije nakon fizičkog zlostavljanja u pritvoru. Njezina je smrt potaknula masovne prosvjede pod vodstvom žena diljem Irana. Od tada pod sloganom „Žena, život, sloboda” traju prosvjedi protiv pravila o hidžabu i drugih diskriminirajućih zakona.

Roditelji Jine Mahse Amini i njezin brat zaustavljeni su u zračnoj luci u Teheranu 8. prosinca kada su krenuli na put za Francusku kako bi primili Nagradu Saharov 2023. Iranske vlasti oduzele su im putovnice te im nametnuli zabranu putovanja. Dan kasnije Roberta Metsola je pozvala „iranski režim da promijeni svoju odluku“.

Obitelj je u Strasbourgu predstavljao odvjetnik, Saleh Nikbakht, koji je pročitao poruku Mozhgan Eftekhari, majke Jine Mahse Amini: „Jinina tuga je vječna za mene i ona ne umire za ljude diljem svijeta. Čvrsto vjerujem da će njezino ime, uz ono Ivane Orleanske, ostati upamćeno kao simbol slobode. Iz rodnog mjesta vječne Jine, prenosim vam beskrajnu zahvalnost u svoje osobno ime i ime obitelji. Nadam se da ćete ostati čvrsti i ponosni uz vaš izbor. Nadajmo se da se nijedan glas neće bojati slobodno govoriti.”

Prethodna objava
Privremeni dogovor o održivijoj i otpornijoj transeuropskoj prometnoj mreži zbližava Europu
Sljedeća objava
Studijski program #EUinMyRegion Media Trips
Izbornik