Potrošači i poduzeća ostvarit će uštede zahvaljujući novim propisima EU-a o prekograničnim plaćanjima

Novim propisima EU-a zajamčit će se da naknade za sva prekogranična plaćanja u eurima u državama članicama izvan europodručja – Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Danskoj, Mađarskoj, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Švedskoj – budu jednake naknadama za domaća plaćanja. Na primjer, bugarski potrošač koji odluči poslati eure u inozemstvo od sada će plaćati jednaku naknadu kao za kreditni transfer u levima unutar Bugarske. Drugim riječima, naknade za prekogranična plaćanja u eurima bit će vrlo niske ili se neće naplaćivati.
Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis, nadležan za gospodarstvo u interesu građana, izjavio je:„Tim se propisima svim našim građanima i poduzećima omogućuje jeftino prekogranično plaćanje u eurima. To je pozitivan i konkretan primjer kako jedinstveno tržište može donijeti stvarnu korist europskim potrošačima. Na primjer, obitelj u Rumunjskoj, koja svojem djetetu na razmjeni u okviru programa Erasmus u Parizu želi poslati novac u eurima, više neće imati dodatnih troškova jer će odsad plaćati jednaku naknadu kao i za domaće novčane transakcije u Rumunjskoj.”
Komisija će pomno pratiti primjenu tih propisa i blisko surađivati s nadležnim nacionalnim tijelima kako bi osigurala njihovu pravilnu provedbu.
Ta pravila, kako su utvrđena u Uredbi (EU) 2019/518, dio su trajnih nastojanja Komisije da potrošačima omogući bolji i jeftiniji pristup financijskim uslugama, kako je utvrđeno u Akcijskom planu za financijske usluge namijenjene potrošačima iz ožujka 2017. U travnju 2020. započet će primjena dodatnih odredaba, kojima se potrošačima u EU-u omogućuje usporedba naknada za konverziju valuta pri plaćanju karticama u drugoj valuti EU-a.
Kontekst
Komisija je 28. ožujka 2018. predložila izmjenu postojeće Uredbe EU-a o prekograničnim plaćanjima (924/09). Ti su prijedlozi proizlazili iz Akcijskog plana za financijske usluge namijenjene potrošačima, koji je objavljen u ožujku 2017. Nakon sporazuma suzakonodavaca Uredba (EU) 2019/518 objavljena je 29. ožujka 2019. u Službenom listu Europske unije.
Izvor: Europska komisija/Priopćenje za medije

Prethodna objava
EK predstavlja Europski zeleni plan
Sljedeća objava
Imigracija i klimatske promjene i dalje su glavni prioriteti na razini EU-a
Izbornik