PREDSJEDANJE VIJEĆEM EU-a: POSTIGNUĆA HRVATSKE, OČEKIVANJA OD NJEMAČKE

 Od 1. srpnja Njemačka preuzima šestomjesečno predsjedništvo Vijećem EU-a od Hrvatske pa su tim povodom Uredi Europskog parlamenta u Zagrebu i Berlinu organizirali online briefing za medije na  kojem su sudjelovali  potpredsjednici Europskog parlamenta iz Njemačke Katarina Barley (SPD, S&D) i Rainer Wieland (EPP) te hrvatski zastupnici Tonino Picula (S&D) i Željana Zovko (EPP).  Zastupnici su se osvrnuli na očekivani program i prioritete iz perspektive Europskog parlamenta, a analizirali su i posao koji je u vođenju Vijeća i osiguravanju kontinuiteta zakonodavnih procesa EU-a odradila Hrvatska.

Komentirajući rezultate hrvatskog predsjedanja koje će za nekoliko dana biti privedeno kraju, zastupnik Tonino Picula (S&D) je istaknuo: “Prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije postalo je prvo virtualno predsjedanje u svijetu doista prepunom izazova. Uzimajući u obzir da je Hrvatska stavljena pod iznimni pritisak, konačni rezultati predsjedanja ne mogu se procjenjivati prema uobičajenim standardima. Ali isto tako,  treba reći da su neki upitni potezi, ili bolje rečeno izostanak poteza, bili rezultat stranačke pripadnosti i ideološkog profila sadašnje Vlade.”

Zastupnica Željana Zovko (EPP) je govoreći o glavnim postignućima prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a istaknula pomake na području politike proširenja. “Hrvatsko predsjedanje je vratilo Zapadni Balkan i proširenje na europski dnevni red. Unatoč pandemiji COVID-19, vlada u Zagrebu je uspjela organizirati uspješan sastanak na vrhu koji je potvrdio neupitnu predanost Europske unije ovoj regiji i  njezinoj europskoj perspektivi.” Komentirajući pak očekivanja od njemačkog predsjedanja, Zovko je rekla da će u središtu pozornosti biti europski izlazak iz krize te da su stoga prioriteti: usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) i paketa oporavka.

Potpredsjednica Europskog parlamenta Katarina Barley (S&D) je rekla kako njemačko predsjedanje dolazi u ključnom trenutku za Europu te da se svi slažu da se s pandemijom koronavirusa i njezinim posljedicama EU može nositi samo suradnjom. “Predsjedništvo Vijećem treba ujediniti članice, od kojih su neke jako udaljene, kako bi se pronašao zajednički izlaz iz ove krize pa su očekivanja od njemačkog predsjedanja u smislu postizanja kompromisa u Vijeću jako velika ”, zaključila je Barley. “Sa stajališta Parlamenta, kompromis mora uključiti i ključna pitanja poput novih EU vlastitih izvora prihoda, čvrstu povezanost korištenja EU fondova s poštivanjem vladavine prava i demokracijom, te pravo Parlamenta da utječe na odluku o distribuciji sredstava za oporavak.”

Potpredsjednik Europskog parlamenta Rainer Wieland (EPP) je istaknuo kako je trenutačna rasprava o višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i oporavku povezana. “Nećemo moći riješiti izazove s kojima se sada suočavamo ako pokušamo razdvojiti ove dvije teme. Solidarnost je uvijek bila i jest pitanje dobrobiti i obveza i vidimo da neke države članice mijenjaju dosadašnja stajališta. Mislim da virus COVID-19 može biti prijelomni trenutak za raspravu o monetarnim pitanjima i o spremnosti na doprinos rješenju.”

Videozapis online briefinga bit će dostupan uskoro na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

 
Prethodna objava
Globalni odgovor na pandemiju koronavirusa: pogledajte sastanak na vrhu i koncert
Sljedeća objava
Mehanizam za praćenje temeljnih vrijednosti EU-a
Izbornik