Priprema europskih poduzeća za budućnost: nova industrijska strategija za globalno konkurentnu, zelenu i digitalnu Europu

Europska komisija predstavlja novu strategiju potpore europskoj industriji u njezinoj dvostrukoj tranziciji prema klimatskoj neutralnosti i digitalnom vodstvu. Cilj je strategije povećati konkurentnost Europe i njezinu stratešku autonomiju u kontekstu temeljitih geopolitičkih promjena i sve veće konkurencije na svjetskoj razini.

U paketu inicijativa iznosi se novi pristup europskoj industrijskoj politici, koji je čvrsto ukorijenjen u europskim vrijednostima i tradiciji socijalnog tržišnoga gospodarstva, i utvrđuje niz mjera za potporu svim dionicima europske industrije, uključujući velika i mala poduzeća, inovativna novoosnovana poduzeća, istraživačke centre, pružatelje usluga, dobavljače i socijalne partnere. Cilj je posebne strategije za mala i srednja poduzeća smanjiti birokraciju i pomoći brojnim MSP-ovima u Europi da svoje poslovanje prošire na cijelo jedinstveno tržište i šire, olakšati im pristup financiranju te ih potaknuti da predvode digitalnu i zelenu tranziciju. Današnje inicijative uključuju i konkretne korake za uklanjanje prepreka funkcionalnom jedinstvenom tržištu, najvećoj prednosti Europe, kako bi svim našim poduzećima omogućili rast i poslovanje u Europi i šire.
Predsjednica Europske komisije von der Leyen izjavila je: Europska industrija pokretač je rasta i blagostanja u Europi, a najjača je kada se oslanja na ono što je čini snažnom: na svoje ljude i njihove ideje, talent, raznolikost i poduzetnički duh. Danas je to važnije nego ikad jer se Europa sprema pokrenuti ambicioznu zelenu i digitalnu tranziciju u svijetu koji je sve nestabilniji i nepredvidljiviji. Europska industrija ima sve što je potrebno da preuzme vodeću ulogu na tom putu i učinit ćemo sve kako bismo je u tome poduprijeli.
Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, izjavio je: Europa ima najjaču industriju na svijetu. Naša poduzeća – velika i mala – osiguravaju radna mjesta, prosperitet i stratešku autonomiju. Za upravljanje zelenom i digitalnom tranzicijom i izbjegavanje vanjske ovisnosti u novom geopolitičkom kontekstu nužne su radikalne promjene i sada je pravi trenutak za njih.
Izvor i više informacija: Europska komisija/Priopćenje za tisak/ 10. ožujak 2020.

Ilustracija: © Autorsko pravo Europske komisije 2019

Prethodna objava
COVIR-19: snažniji odgovor Europske komisije na epidemiju koronavirusa
Sljedeća objava
Covid-19: Komisija predstavila smjernice za upravljanje granicama radi zaštite zdravlja i dostupnost osnovnih dobara i usluga
Izbornik