Sastanak na vrhu

Predsjednica von der Leyen na sastanku na vrhu u Bukureštu (B9) u Varšavi i posebnom sastanku na vrhu NATO-a

Predsjednica Ursula von der Leyen sudjelovat će danas na sastanku na vrhu B9 koji su u Varšavi organizirali poljski predsjednik Andrzej Duda i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis. Predsjednica von der Leyen raspravljat će s čelnicima Poljske, Rumunjske, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve i Slovačke o trenutačnom sigurnosnom stanju u Ukrajini nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Sastanak će uslijediti nakon jučerašnjeg izvanrednog sastanka Europskog vijeća tijekom kojeg su šefovi država ili vlada EU-a podržali paket masovnih i ciljanih sankcija protiv Rusije. Nakon sastanka na vrhu B9 predsjednica von der Leyen sudjelovat će na posebnom sastanku na vrhu NATO-a koji će ovaj poslijepodne sazvati glavni tajnik Jens Stoltenberg putem videokonferencije.

Ø EU koordinira pružanje hitne pomoći Ukrajini i spreman je pomoći susjednim zemljama

Nakon što je ukrajinska vlada zatražila pomoć civilne zaštite, Europska komisija usmjerava dodatne zalihe medicinskih proizvoda kao što su pribori za prvu pomoć, zaštitna odjeća, dezinfekcijska sredstva i šatori, vatrogasna oprema, generatori električne energije i pumpe za vodu. Ta potpora Ukrajini putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu uključuje prošlotjedne pošiljke iz Slovenije, Rumunjske, Francuske, Irske, Austrije te dodatnu pomoć Hrvatske, Njemačke, Italije, Litve, Španjolske, Danske i Švedske, koja uključuje više od 2 milijuna osnovnih artikala.
Nadalje, povjerenik Lenarčič razgovarao je s ministrima Rumunjske, Poljske, Mađarske i Moldove o tome kako im EU može pomoći u zaštiti ukrajinskih građana koji bježe iz svoje zemlje. Moldova je prošle noći aktivirala civilnu zaštitu EU-a tražeći pomoć za upravljanje migracijskim tokovima.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izjavio je: Solidarnost nikad nije bila važnija i sada je vrijeme za pružanje potpore Ukrajini. Zahvaljujem svim zemljama koje već nude hitnu pomoć u okviru našeg Mehanizma za civilnu zaštitu. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako u ovom trenutku ne bismo napustili Ukrajinu. U bliskoj suradnji sa susjednim zemljama radimo 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, kako bismo im pomogli u pružanju zaštite Ukrajincima koji su prisiljeni napustiti svoju zemlju.
Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije u stalnom je kontaktu s ukrajinskim vlastima i vlastima susjednih zemalja radi usmjeravanja daljnje pomoći.

Prethodna objava
Ažurirani okvir kojim se dodatno olakšava putovanja u EU-u
Sljedeća objava
EU koordinira dodatnu hitnu pomoć za Ukrajinu i susjedne zemlje
Izbornik