STUDIJSKI POSJET “BUDUĆNOST POLJOPRIVREDE”

sklopu zajedničke suradnje četiri EUROPE DIRECT centra (Slavonski Brod, Osijek, Koprivničko-križevačke te Dubrovačko-neretvanske županije) od 24. travnja do 26. travnja 2024. organiziran je studijski posjet pod nazivom „Budućnost poljoprivrede – uz očuvanje okoliša i strateški dijalog sa stručnjacima i organizacijama poljoprivrednog sektora“. Tijekom studijskog posjeta sudionici su posjetili brojne lokacije unutar Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, a domaćin posjeta bio je centar EUROPE DIRECT Slavonski Brod.

Krajnji cilj studijskog posjeta bilo je upoznavanje s mogućnostima budućeg razvoja poljoprivrede uz pravilnu primjenu suvremenih saznanja i modernih tehnologija koje štite okoliš i prirodu, a ujedno omogućavaju visoke prinose, konkurentnu proizvodnju te samim time i ostvarivanje većeg profita. Također, posjet je služio za razmjenu iskustava i predstavljanje primjera dobre prakse, spoja inovacijskih tehnologija te aspekata moderne poljoprivrede. Ciljna skupina bili su predstavnici EUROPE DIRECT centara i razvojnih agencija, LAG-ova, OPG-ova, profesori i ravnatelji srednjoškolskog i visokog obrazovanja iz područja poljoprivrede, predstavnici Upravnih odjela za poljoprivredu u županijama te poduzetničkih potpornih institucija.

Studijski posjet započeo je panel raspravom „Budućnost poljoprivrede“ koja je u ulogama panelista okupila stručnjake iz raznih sektora poljoprivrede i drugih institucija koje prate Zajedničku poljoprivrednu politiku. Tijekom rasprave posebna pozornost posvetila se mogućnostima korištenja digitalnih tehnologija u poljoprivredi, udruživanju poljoprivrednih proizvođača te korištenju financijskih potpora na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj te EU razini. Nakon panel rasprave uslijedili su obilasci primjera dobre prakse. Predstavljena je Eko-etno kuća Vrpolje, galerija Ivana Meštrovića te OPG Kalić koji se bavi ekološkim uzgojem i proizvodnjom industrijske konoplje u prehrambene, zdravstvene i kozmetičke svrhe.

Drugog dana posjeta predstavljen je Poljoprivredno-poduzetnički inkubator u Brodskom Stupniku koji je trenutačno u završnoj fazi izgradnje, Interpretacijski centar Muzej bećarca u Pleternici, RCK Panonika odnosno, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega gdje su osim predstavljanja primjera dobre prakse, razmijenjena iskustva o odgojno-obrazovnim odgovorima na trenutne izazove u poljoprivrednom sektoru. Na kraju dana uslijedio je odlazak u Vetovo, u Vinogradarstvo i vinarstvo “Enjingi”, koje je ujedno i dobitnik prvog zlatnog Decantera u Hrvatskoj.

Posljednjeg dana studijskog posjeta organiziran je posjet regionalnom koordinatoru – Centru za razvoj Brodsko-posavske županije (CTR) u Slavonskom Brodu. Tijekom posjeta Centru održan je radni sastanak s ciljem razmjene iskustava i planova među regionalnim koordinatorima dviju županija.

Prethodna objava
Studijski posjet predstavnika četriju županija Brodsko-posavskoj županiji
Sljedeća objava
Europska agora mladih
Izbornik