Trgovinski sporazum između EU-a i Vijetnama stupa na snagu

Sporazum između EU-a i Vijetnama, najsveobuhvatniji trgovinski sporazum koji je EU sklopio s nekom zemljom u razvoju, stupa na snagu sutra, 1. kolovoza.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Europsko gospodarstvo sad mora iskoristiti svaku priliku da povrati snagu nakon krize izazvane koronavirusom. Zahvaljujući trgovinskim sporazumima kao što je ovaj s Vijetnamom koji danas stupa na snagu naša poduzeća dobivaju priliku ući na nova tržišta u nastajanju i otvarati radna mjesta za Europljane. Čvrsto vjerujem da će ovaj sporazum i vijetnamskom narodu omogućiti da uživa u naprednijem gospodarstvu i svjedoči pozitivnoj promjeni i snažnijim pravima koje će u svojoj domovini imati kao radnici i građani.

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan rekao je: Vijetnam je sada dio kluba 77 zemalja koje s Unijom trguju pod bilateralno dogovorenim povlaštenim uvjetima. Sporazumom se jačaju gospodarske veze Unije s dinamičnom regijom jugoistočne Azije i on ima velik gospodarski potencijal koji će pridonijeti oporavku nakon krize uzrokovane koronavirusom. No, sporazum pokazuje i to da trgovinska politika može biti snaga koja će unaprijediti društvo. Zahvaljujući našim trgovinskim pregovorima Vijetnam je već uložio velike napore u cilju poboljšanja prava radnika te će, vjerujem, nastaviti provoditi najpotrebnije reforme.

 

Sporazumom će se ukinuti carine na 99 % sve robe kojom dvije strane trguju. Europskim će poduzećima i poslovanje u Vijetnamu biti jednostavnije: odsad će moći ulagati i ravnopravno se natjecati s lokalnim konkurentima za ugovore s državnim tijelima. Gospodarske koristi su prema novom sporazumu usko povezane s jamstvima poštovanja radničkih prava, zaštite okoliša i Pariškog sporazuma o klimi zahvaljujući snažnim, pravno obvezujućim i izvršivim odredbama o održivom razvoju.

Prije nego što je stupio na snagu, ovaj trgovinski sporazum odobrile su države članice EU-a u Vijeću, koje ga je potpisalo u lipnju 2019., a u veljači 2020. odobrio ga je Europski parlament. Više informacija dostupno je sljedećim člancima: priopćenje za medijememorandumInformativni članci o prednostima trgovinskog sporazuma između EU-a i Vijetnamapoljoprivreda, standardi i vrijednostiTrgovina pojedinačnih zemalja EU-a s VijetnamomPrimjeri malih europskih poduzeća koja posluju s Vijetnamominfografika i na posebnom web-mjestu.

Prethodna objava
Koronavirus: Komisija i Europski investicijski fond dodjeljuju 100 milijuna eura poduzećima
Sljedeća objava
Uključite se u javno savjetovanje o novom akcijskom planu za digitalno obrazovanje
Izbornik