U izvješću Europske komisije naglašen učinkovit prelazak Hrvatske na euro

Hrvatska je 1. siječnja 2023. postala 20. članica europodručja. U danas objavljenom izvješću Komisije o uvođenju eura u Hrvatskoj zaključuje se kako je prelazak bio neometan i učinkovit. U izvješću je utvrđeno da su pripreme za prelazak bile u skladu s planom. Prema istraživanju Eurobarometra objavljenom mjesec dana nakon prelaska na euro, 88 % hrvatskih građanki i građana izjasnilo se kako je o uvođenju eura bilo dobro informirano, a 61 % kako je proces uvođenja eura tekao neometano i učinkovito. Dvotjedno razdoblje opticaja dviju valuta, kad su u opticaju bili kuna i euro, proteklo je bez poteškoća. Više od 80 % hrvatskih trgovaca na malo pridružilo se etičkom kodeksu kako bi se osigurale točne dvostruke cijene robe.

Zabrinutost javnosti zbog mogućeg učinka prelaska na cijene bila je razumljiva, posebno u okruženju visoke inflacije. U izvješću se smatra da su hrvatska nadležna tijela poduzela sve potrebne korake kako bi spriječila zlouporabu te da se čini da je učinak neopravdanih povećanja cijena na ukupnu inflaciju bio relativno malen i, općenito, u skladu s onim što je zabilježeno u prethodnim prelascima iz nacionalnih valuta na euro.

Kunski novac još se može mijenjati u komercijalnim bankama do kraja 2023. Nakon toga će Hrvatska narodna banka mijenjati kovanice kune do kraja 2025. i novčanice kune bez vremenskog ograničenja. Izvješće uključuje preporuke za buduće promjene o tome kako pojačati praćenje cijena i kako uvesti kodeks o poslovnom ponašanju u ranoj fazi priprema za prelazak.

Prethodna objava
10. godišnjica pristupanja Hrvatske Europskoj uniji
Sljedeća objava
Film Blizu osvojio Nagradu publike LUX 2023.
Izbornik