Usklađivanje normi za medicinske uređaje

Komisija je jučer donijela odluke o usklađenim normama zahvaljujući kojima će se proizvođačima omogućiti stavljanje na tržište visoko učinkovitih uređaja namijenjenih zaštiti pacijenata, zdravstvenih djelatnika i građana. Normama se također omogućuje brži i jeftiniji postupak ocjenjivanja sukladnosti.

Revidirane norme imaju ključnu ulogu u borbi protiv pandemije koronavirusa jer obuhvaćaju kritične uređaje kao što su kirurške maske, kirurški prekrivači, ogrtači, operacijska odijela, aparati za pranje, dezinfekciju i sterilizaciju.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje izjavila je: Ne smijemo posustati ni trenutak u borbi protiv koronavirusa. Danas donesenim mjerama olakšavamo pristup neophodne medicinske opreme i uređaja kao što su prekrivači, ogrtači i odijela tržištu EU-a Ta je oprema od temeljne važnosti za naše zdravstvene djelatnike koji spašavaju živote, vrlo hrabre žene i muškarce na prvoj liniji.

Nakon stupanja na snagu, normama će se proizvođačima medicinskih proizvoda i drugim gospodarskim subjektima omogućiti usklađivanje sa zdravstvenim i sigurnosnim zahtjevima zakonodavstva EU-a, uzimajući u obzir najnovija tehnička rješenja. Nakon objave u Službenom listu Europske unije tim se normama usklađuju proizvodi sa zahtjevima iz triju direktiva o medicinskim proizvodima. Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.

Prethodna objava
EU nakon potresa mobilizirao hitnu pomoć za Hrvatsku
Sljedeća objava
Postupak nabave koji je Komisija pokrenula radi opskrbe osobnom zaštitnom opremom u Uniji pokazao se uspješnim
Izbornik