Day of Democracy

U okviru projekta Counter Euroscepticism with your Vote 23. i 24. ožujka 2021. održan je dvodnevni online multinacionalni događaj Day of Democracy. Projekt Counter Euroscepticism with your Vote financiran je iz programa Europa za građane i okuplja 6 partnerskih organizacija: Institute Trend-Prima Maribor iz Slovenije, Univerzita Komenskeho v Bratislave iz Slovačke, ICM Jindrichuv Hradec iz Češke, Europski dom Slavonski Brod iz Hrvatske, Sopronkövesd Község Önkormányzata iz Mađarske te InterAktion – Verein für ein interkulturelles Zusammenleben iz Austrije. Projekt se bavi rastućim euroskepticizmom i nepovjerenjem u nacionalne upravljačke strukture, koje demotiviraju građane na sudjelovanje u procesu glasanja.

Tijekom prvog dana multinacionalnog događaja Simon Wltavsky, direktor Institute TREND-PRIMA iz Maribora, upoznao nas je s najnovijim istraživanjima o trenutnom stanju demokracije u Europi. Franja Bučar infomirala je o volonterskim aktivnostima i EU projektima koje provodi Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto dok je Viera Zuborova, iz bratislavskog Policy Instituta, govorila o negativnim učinicima prevelike profesionalizacije udruga na veću uključenost građana u organizacije civilnoga društva u Slovačkoj. Goran Janevski, iz InterActiona. informirao nas je o načinu kako koristiti međunarodnu mobilnost putem projekata kao alat kojim se promovira aktivno građanstvo i na koji to način radi InerActon među mladima u Austriji. Dvadesetogodišnje djelovanje parlamenata mladih u Hrvatskoj predstavila je Iva Perić, kao i uspješno uključivanje mladih u ovaj oblik aktivizma u Hrvatskoj od 1998. godine. O stanju demokracije u Mađarskoj, a posebice u općini Sopronkövesd, nešto više rekao je Mate Daek. Prvi dan događaja zaključen je predavanjem Albina Keuca, direktora SLOGA-Slovenian Global Action, tijekom kojeg je podijelio svoja razmišljanja o građanskoj participaciji u razinam oblicima sudjelovanja na raznim razinama.

Nakon uvodne riječi  Simon Wltavsky, direktor Institute TREND-PRIMA iz Maribora predstavio je program 2. Dana međunarodnog susreta Day of Democracy.

Pavel Vltek iz ICM-a Jindrichuv Hradec informirao nas je o aktualnom stanju vezanom za slobodu medija u Češkoj, gdje zbog zadiranja vladajućih struktura u medijski prostor dolazi do narušavanja integriteta medija. Vasja Čepič, iz Transparency Internationala, predstavio nam je projekt Integrity Watch, čiji cilj je spriječiti političku korupciju korištenjem web stranice s interaktivnim bazama podataka u područjima visokog rizika od korupcije, gdje se, na razini Europske unije, prikupljaju i obrađuju podaci o političkoj korupciji , kako bi se pomoglo agencijama za provođenje zakona i kako bi se povećala koordinacija i suradnja između različitih institucija u državama članicama.Nakon toga je predstavio Integrity Pacts, mehanizam civilne kontrole za zaštitu EU fondova, koji okuplja vladine agencije, privatni sektor i civilno društvo u 11 zemalja EU i osigurava provođenje javnih ugovora prema najvišim mogućim standardima transparentnosti, odgovornosti i učinkovitosti, u skladu s javnim interesom.Franja Bučar iz DRPDNM predstavila je sudionicima projekte SMUG EU – Small Municipalities Against Euroscepticism i Old Towns, New Results.

Osim informiranja o statusu demokracije u EU i niskoj razini sudjelovanja građana na svim razinama, predstavljeno je nekoliko projekata. Sudionici su kroz primjere dobre prakse dobili savjete kako povećati kvalitetu demokratske kulture u svim europskim zemljama te na koji način bolje i dugoročnije uključiti građane i potaknuti ih na aktivnije sudjelovanje, posebice u radu organizacija civilnog društva.

 

 

 

Prethodna objava
Predstavljanje europskih mreža i inicijativa
Sljedeća objava
Green Footsteps
Izbornik