Predstavljanje europskih mreža i inicijativa

Europe Direct SB, koji djeluje pri Europskom domu Slavonski Brod, u suradnji s Eurodeskom Hrvatska, organizirao je 24. 3.  online predstavljanje europskih mreža i incijativa koje djeluju pri Agenciji za mobilnost i programe EU, a provodtit će se i tijekom novog financijskog razdoblja. Najvili su novo financijsko razdoblje i ciljeve u koje EU želi ulagati da bi se ostvarila Europa koja je pametna, zelenija, bolje povezana, više socijalna i bliža građanima.

Predstavljanje mreža i inicijativa u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije organiziralo se s ciljem podizanja svijesti o važnosti cjeloživotnog profesionalnog usavršavanja.  Svoje aktivnosti predstavilo je pet inicijativa koje djeluju u okviru Agencije za mobilnost i programe EU koje se dotiču teme profesionalnog usmjeravanja. Mia Trcol  govorila je o Euroguidanceu, europskoj mreži nacionalnih centara za podršku profesionalnom usmjeravanju.  eTwinning, portal namijenjen međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole predstavila je Ana Pavlić. Lorena Barić je sudionike informirala o Eurodesku, info servisu Europske komisije koji mladima i svima koji rade s mladima pruža kvalitetne informacije o europskim programima i politikama za mlade i Youthpass, alat Europske komisije za planiranje, praćenje, vrednovanje i priznavanje rezultata neformalnog učenja svih sudionika u projektima programa Erasmus+ predstavila je Valerija Posavec, a djelovanje Radne skupine stručnjaka za strukovno obrazovanje i osposobljavanjeJosip Luša.

Sudionici – četrdestak psihologa, pedagoga, predmetnih nastavnici osnovnih i srednjih škola, učenika, članova udruga te predstavnika drugih relevantnih institucija /EDIC Osijek, Predstavništvo EK u RH/ mogli su kroz praktične prezentacije doznati više o mogućnostima koje proizlaze iz navedenih inicijativa.

Također su imali priliku informirati se, postavljati pitanja, steći nova i korisna poznanstva, razmijeniti iskustva s kolegama te dobiti nove ideje vezane uz provedbu profesionalnog usmjeravanja u školama.

Dodatna informacija o mrežama i inicijativama.

Internetski portal eTwinning namijenjen je međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja vrtića, osnovnih i srednjih škola. Suradnja se ostvaruje zajedničkim radom na virtualnim projektima te sudjelovanjem na virtualnim i fizičkim programima usavršavanja kao što su radionice, seminari i konferencije.

Euroguidance Hrvatska dio je europske mreže nacionalnih centara za podršku profesionalnom usmjeravanju. Glavni su ciljevi mreže promicanje europske dimenzije u profesionalnom usmjeravanju te pružanje informacija o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju i mobilnosti.

Europass centar Hrvatska provodi istoimenu inicijativu. Riječ je o portfelju koji se sastoji od pet dokumenata čiji je glavni cilj predstaviti stečene vještine i kvalifikacije na jasan, pouzdan i usporediv način ujednačen u cijeloj Europi: Europass životopis, Europass jezična putovnica, Europass mobilnost, Europass dopunska isprava o studiju i Europass prilog svjedodžbi.

Europska oznaka jezika priznanje je koje potiče inicijative u području učenja i podučavanja jezika, promiče i potiče uvođenje novih praksi te nagrađuje nove tehnike podučavanja jezika.

Radna skupina stručnjaka za ECVET promiče razvoj i primjenu Europskoga kreditnog sustava u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. ECVET je novi europski instrument namijenjen promidžbi međusobnog povjerenja i mobilnosti u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Eurydice je europska mreža namijenjena razmjeni i pružanju relevantnih podataka o obrazovnim sustavima i politikama u 38 zemalja, čime pruža podršku europskoj suradnji u području cjeloživotnog učenja i obrazovanja. Mreža Eurydice objavljuje informacije o obrazovnim sustavima i politikama, opise nacionalnih obrazovnih sustava, tematske komparativne studije, pokazatelje i drugu statistiku u području obrazovanja.

Prethodna objava
Proširenje EU-a: Zastupnici EP u potpunosti podupiru europsku budućnost zapadnog Balkana
Sljedeća objava
Day of Democracy
Izbornik