Dezinformacije: EU ocijenio Kodeks dobre prakse i objavio izvješća o dezinformacijama

Komisija je danas predstavila procjenu provedbe i djelotvornosti Kodeksa dobre prakse u suzbijanju dezinformacija. Iz procjene je vidljivo da je Kodeks, kao prvi takav instrument na svjetskoj razini, vrlo koristan te je omogućio okvir za strukturirani dijalog među relevantnim dionicima.

Kodeks je osigurao veću transparentnost platformi u pogledu njihovih politika za suzbijanje dezinformacija u EU-u. Istodobno se u procjeni ističu određeni nedostaci, uglavnom zbog samoregulatorne prirode Kodeksa.

Věra Jourová, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, izjavila je: Kodeks dobre prakse pokazao je da internetske platforme i sektor oglašavanja mogu učiniti mnogo kako bi se suzbile dezinformacije, ako su pod javnim nadzorom. Međutim, platforme moraju biti odgovornije i transparentnije. Vrijeme je da nadiđemo samoregulatorne mjere. Europa je u najboljem položaju da postane predvodnik i predloži instrumente za otporniju i pravedniju demokraciju u svijetu koji se sve više digitalizira.

 Thierry Bretonpovjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: Organizacija i osiguravanje našeg digitalnog informacijskog prostora postali su prioritet. Kodeks je jasan primjer kako javne institucije mogu učinkovitije surađivati s tehnološkim poduzećima kako bi se našem društvu omogućila stvarna korist. To je jedinstven alat kojim Europa može odlučno braniti interese i vrijednosti. Borba protiv dezinformiranja zajednička je odgovornost koju sektor tehnologije i oglašavanja mora u potpunosti preuzeti. Osim procjene Kodeksa prakse, Komisija danas objavljuje i prva temeljna izvješća o mjerama koje su potpisnici Kodeksa poduzeli u borbi protiv lažnih i obmanjujućih informacija povezanih s koronavirusom.

Ovaj mjesečni program izvješćivanja rezultat je Zajedničke komunikacije od 10. lipnja 2020. Nadovezujući se na mjere navedene u Zajedničkoj komunikaciji i na uklanjanje nedostataka utvrđenih u današnjoj ocjeni Zakonika, Komisija će nastaviti sa sveobuhvatnim pristupom i do kraja godine predstaviti dvije komplementarne inicijative, Europski akcijski plan za demokraciju, s javnim savjetovanjem koje će se održati do 15. rujna, i Akt o digitalnim uslugama. Priopćenje za medije možete pronaći ovdje.

Prethodna objava
Odgovor na koronavirus – potptora Hrvatskoj
Sljedeća objava
Komunalne otpadne vode: boljim prikupljanjem i pročišćavanjem voda u EU-u do manjeg onečišćenja okoliša
Izbornik