„Dijalog o proširenju Europske unije“ održanoj danas u Zagreb

Danas je održana konferencija ‘Dijalog o proširenju Europske unije’, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, uz sudjelovanje Olivéra Várhelyia, europskog povjerenika za susjedstvo i proširenje, Monique Pariat, glavne ravnateljice Glavne uprave za unutarnje poslove, Andreje Metelko-Zgombić, državne tajnice za Europu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Terezije Gras, državne tajnice za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije Ministarstva unutarnjih poslova te drugim stručnjacima i predstavnicima medija.

Povjerenik Várhelyia naglasio je kako Europska komisija radi na tri glavna pravca za zapadni Balkan: kako bi ponovno oživjela proces proširenja, otvorila pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i ubrzala gospodarsko približavanje regije Uniji. Regionalna ekonomska integracija nije zaobilaženje europskog puta, već sredstvo za jačanje rasta, prevladavanje ekonomske krize uzrokovanom virusom bolesti COVID-19, modernizaciju gospodarstava u skladu s prioritetima EU-a i njihovo približavanje unutarnjem tržištu Unije. To je sastavni dio procesa pristupanja regije Uniji.

Glavna ravnateljica Pariat detaljno je pojasnila Novi pakt o migracijama, ističući njegov potencijal za jačanje povjerenja kroz učinkovitije postupke, važnost procesa dijaloga s državama članicama radi postizanja konsenzusa o Paktu, povećanu ulogu FRONTEX-a i veće partnerstvo sa zemljama porijekla migranata kao i sa zemljama Zapadnog Balkana na upravljanje migracijama.

Podsjećamo kako je predsjednica von der Leyen u svom prvom godišnjem govoru o stanju Unije izjavila je kako „budućnost cijele te regije doista jest u EU-u. Dijelimo istu povijest i istu sudbinu. Zapadni Balkan dio je Europe, a ne tek odmorište na Putu svile.“

U sklopu konferencija raspravljalo se i o drugim temama kao što su stanje vladavine prava na zapadnom Balkanu, ljudska prava, sloboda medija i  dezinformacijama.

Događanje se održava u kombiniranoj formi, s fizičkim prisustvom sudionika u dvorani u ograničenom broju uz poštivanje epidemioloških mjera, i on-line. Link za live stream je dostupan na https://www.youtube.com/watch?v=KiWwavu-6aI&feature=youtu.be.

Prethodna objava
Sporazum o povlačenju: Europska komisija uputila Ujedinjenoj Kraljevini službenu opomenu zbog povrede obveza
Sljedeća objava
Ulaganje u novu energetsku infrastrukturu
Izbornik