Ulaganje u novu energetsku infrastrukturu

Jučer su države članice EU-a prihvatile prijedlog Komisije o ulaganju 998 milijuna eura u ključne projekte europske energetske infrastrukture u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Financijska pomoć osigurat će se za provođenje deset u skladu s ciljevima europskog zelenog plana. 84 % sredstava namijenjeno za projekte u područjima električne energije i pametnih mreža. Najveći iznos namijenjen je za Baltički projekt integracije (720 milijuna eura) i bolju integraciju energetskih tržišta Estonije, Latvije, Litve i Poljske.

Na jutarnjem sastanku s litavskim predsjednikom i premijerima Estonije, Latvije i Poljske održanom kako bi se proslavila dodjela financijskih sredstava za projekt baltičke sinkronizacije, predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Danas je vrlo važan dan za Europu i ključan trenutak za prekid izolacije baltičkog energetskog tržišta. Taj je projekt koristan za povezivanje Europe, našu energetsku sigurnost i europski zeleni plan.

 

Povjerenica za energetiku Kadri Simson izjavila je: Tih deset projekata pridonijet će modernijem, sigurnijem i pametnijem energetskom infrastrukturnom sustavu, što je ključno za ostvarenje europskog zelenog plana i ispunjavanje naših ambicioznih klimatskih ciljeva za 2030. Jučerašnja odluka odlučan je korak u procesu približavanja Baltika, projekta od strateškog interesa za Europu. Tim će se ulaganjima pridonijeti gospodarskom oporavku EU-a i otvaranju radnih mjesta.

 

Od deset projekata, dva projekta namijenjena su prijenosu električne energije, šest projekata namijenjeno je transportu CO2, jedan za plin i jedan za pametne elektroenergetske mreže. Izjave predsjednice na jutarnjem sastanku dostupne su ovdje, a priopćenje za medije o financiranju projekata dostupno je ovdje.

Prethodna objava
„Dijalog o proširenju Europske unije“ održanoj danas u Zagreb
Sljedeća objava
Vladavina prava: Prvo godišnje izvješće o stanju u području vladavine prava u Europskoj uniji
Izbornik