Erasmus+ i njegovi prethodnici: iskustvo koje je promijenilo živote 10 milijuna mladih Europljana

Danas objavljeno godišnje izvješće o programu Erasmus+ za 2018. pokazuje da je tijekom zadnja tri desetljeća u tom programu, koji je mnogima promijenio život, sudjelovalo više od 10 milijuna ljudi.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Ljudi diljem Europe aktivno su uključeni u razmjenu i učenje kad sudjeluju u prekograničnim obrazovnim i sportskim aktivnostima te aktivnostima za mlade. Erasmus+ fantastičan je zajednički uspjeh, a cilj nam je postići još više: veći broj sudionika, veću mobilnost, veću raznolikost, više mogućnosti.

Pri otvaranju događanja za dionike o novom programu Erasmus+ u Bruxellesu, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Erasmus+ je za naše mlađe generacije pristupna točka za Europu i svijet. Jedno je od najkonkretnijih postignuća EU-a: ujedinjuje ljude diljem kontinenta, stvara osjećaj pripadnosti i solidarnosti, izgrađuje kvalifikacije i poboljšava izglede za sudionike.

Sa sredstvima od 2,8 milijardi eura, odnosno povećanjem od 10 % u odnosu na 2017., 2018. bila je još jedna rekordna godina. U okviru programa Erasmus+ 2018. financirano je više od 23 500 projekata i podržana je mobilnost više od 850 000 studenata, naučnika, učitelja i osoba koje rade s mladima. Gotovo 10 % od 470 000 studenata, pripravnika i zaposlenih u visokom obrazovanju koji su tijekom školske godine 2017./2018. primili bespovratna sredstva putovalo je u partnerske zemlje diljem svijeta i iz njih.

Osim sveučilišnih studenata i osoblja, u okviru programa Erasmus+ sudjelovalo je 40 000 nastavnika i zaposlenih u školama, 148 000 polaznika strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, 8400 zaposlenih u obrazovanju odraslih i 155 000 mladih i osoba koje rade s mladima.

Od 199 sportskih projekata koji su financirani, amaterske sportske organizacije vodile su njih 118. Podržan je i godišnji Europski tjedan sporta, koji je imao neviđen uspjeh s više od 50 000 događanja diljem Europe.

Nadovezujući se na sinergije s Europskom godinom kulturne baštine 2018., mnogim se aktivnostima koje se podupiru u okviru programa Erasmus+ isticala važnost europske kulturne baštine.

Erasmus+ od 2018. podupire i inicijativu za uspostavu europskog prostora obrazovanja do 2025. Inicijativom Europska sveučilišta pomaže se visokim učilištima da uspostave snažne nove saveze.

Kontekst

Erasmus+ i njegovi prethodnici među najuspješnijim su programima EU-a. Još od 1987. mladima omogućuju da steknu nova iskustva odlaskom u inozemstvo. Program Erasmus+ za razdoblje 2014. – 2020. raspolaže sredstvima u iznosu 14,7 milijardi eura. Zahvaljujući tome, 3,7 % mladih iz EU-a imat će priliku studirati, osposobljavati se, stjecati radno iskustvo i volontirati u inozemstvu. Program se proširio s 11 zemalja 1987. na 34 zemlje 2020. (obuhvaća svih 28 država članica EU-a te Island, Lihtenštajn, Norvešku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Tursku). Otvoren je i partnerskim zemljama iz cijelog svijeta.

Komisija je u svibnju 2018. predstavila prijedlog ambicioznog novog programa Erasmus, u kojem traži da se u sljedećem dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje 2021. – 2027. sredstva za taj program udvostruče na 30 milijardi eura. Cilj je učiniti program još uključivijim i dostupnijim osobama iz najrazličitijih sredina te ga proširiti na još više zemalja.

Dodatne informacije možete naći na sljedećoj poveznici: čak 10 milijuna korisnika za sada

Prethodna objava
Program rada Europske komisije za 2020.: ambiciozan plan za ambiciozniju Uniju
Sljedeća objava
Sigurne 5G mreže: Komisija podržava paket instrumenata EU-a i predstavlja sljedeće korake
Izbornik