EU ulože u vrhunska superračunala

 

Danas je Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi koje raspolaže resursima za kupnju vrhunskih superračunala i uvođenje tehnologija potpisalo ugovor vrijedan 144,5 milijuna EUR za nabavu superračunala LUMI.

Europa je predvodnik u ulaganjima u superračunala sljedeće generacije koja će biti dostupna svim europskim istraživačima, industriji i poduzećima za razne načine primjene u područjima umjetne inteligencije i personalizirane medicine, izradu lijekova i materijala, genomiku, vremenske prognoze, borbu protiv klimatskih promjena i brojnim drugima.

Pozitivni učinci superračunala na društvo vidljivi su u raznim područjima kao što su borba protiv teških bolesti, uključujući rak, koronavirus i mnoge druge virusne infekcije, ili potpora zelenoj tranziciji i europskom zelenom planu u urbanom i ruralnom planiranju, gospodarenju otpadom i vodama te nadzoru nad uništavanjem okoliša.

Primjerice, superračunala konzorcija Exscalate4CoV koji financira EU pomažu znanstvenicima u pronalasku učinkovitog načina liječenja pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19. Drugi je primjer inicijativa EU-a „Odredište Zemlja” čiji cilj je razvoj vrlo preciznog digitalnog modela Zemlje kojim bi se moglo poboljšati vremenske prognoze, upravljanje vodama i modeliranje okoliša.

Izvršna potpredsjednica Komisije za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Superračunala osiguravaju inovativna rješenja za naše svakodnevne probleme. Kupnjom superračunala LUMI u Finskoj utiremo put za poboljšanje kvalitete života Europljana te za poticanje industrijske konkurentnosti i unapređenje znanosti. To je ključno za našu digitalnu budućnost.

Superračunalo LUMI bit će smješteno u Finskoj, a domaćin mu je konzorcij LUMI u kojem sudjeluje nekoliko europskih zemalja. Nakon najave superračunala LEONARDO u Italiji 15. listopada i triju drugih superračunala u Češkoj, Luxembourgu i Sloveniji, ovo je najnovije superračunalo u skupini koju vodi Zajedničko poduzeće za računalstvo visokih performansi.

Zajedničko poduzeće planira nabaviti dodatna superračunala u Bugarskoj, Španjolskoj i Portugalu do kraja 2020. U okviru Digitalnog desetljeća za jačanje digitalne suverenosti Europe dosad je u superračunalne sustave uloženo gotovo 327 milijuna eura. Prijedlogom Komisije iz rujna omogućit će se dodatna ulaganja u sljedeću generaciju superračunala u iznosu od 8 milijardi eura. Više informacija dostupno je ovdje.

Prethodna objava
Komisija organizira prvu konferenciju Od polja do stola 2020.
Sljedeća objava
Program rada Komisije za 2021. – od strategije prema provedbi
Izbornik