Euroclasses radionica

Danas smo u gostima u Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, gdje smo uspješno održali još jednu u nizu Euroclasses radionica! mladi su dobili najnovije informacije u europskima izborima 2024., koji se održavaju 6. – 9. lipnja 2024.; kako funkcioniraju europski izbori – sSvakih pet godina, građani Europske unije biraju zastupnike u Europskom parlamentu.
Što su europski izbori?; Kako se biraju zastupnici?; Što je Europski parlament? Koje su ovlasti Europskog parlamenta?
Saznali su da zastupnici s predstavnicima vlada EU-a pregovaraju i odlučuju o novim zakonima koji utječu na sve aspekte života diljem EU-a, od gospodarskog razvoja i borbe protiv siromaštva do klimatskih promjena i sigurnosti.
Zastupnici ističu važne političke, ekonomske i društvene teme te podržavaju temeljne vrijednosti Europske unije: poštivanje ljudskih prava, slobode, demokracije, jednakosti i vladavine zakona. POtom, informiani su da Parlament odobrava proračun EU-a i nadzire njegovu potrošnju. Osim toga, bira predsjednika/icu Europske komisije.
Veći dio vremena bio je posvećen raspravi – Zašto je važno izaći na izbore. Istaklnuli smo da će od 6. do 9. lipnja 2024. milijuni Europljana izaći će na izbore za Europski parlament i na taj način sudjelovati u oblikovanju budućnosti europske demokracije. To je jedinstvena prilika da svi zajednički odlučimo o budućnosti Europske unije. Glasanje je uvijek važno, bilo na lokalnoj, nacionalnoj ili europskoj razini. To je izvrsna prilika da izrazimo svoje mišljenje o temama do kojih im je stalo.

Prethodna objava
Mladi i demokracija
Sljedeća objava
Predstavljanje programa Unije i radionica pripreme projektnih projekata
Izbornik