Europa koja povezuje: Jedan je od prioriteta promicanje europskih vrijednosti

26. listopada održana je konferencija u Osijeku o četvrtom stupu prioriteta hrvatskog predsjedanja – “Europa koja je utjecajna”.
Nakon što je na sličnoj konferenciji u Rijeci predstavljen prioritet “Europa koja povezuje”, u Splitu “Europa koja štiti svoje građane”, a u Varaždinu će biti konferencija “Europa koja se razvija”, središnje teme osječkog predstavljanja hrvatskog predsjedanja i glavne odrednice vanjskog djelovanja EU-a bile su, između ostalog, promicanje europskih vrijednosti i interesa na globalnoj sceni, jačanje transatlantskih odnosa i multilateralizma, ostvarivanje ciljeva iz programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030. te produbljivanje europske sigurnosti i obrambene suradnje.
U ime Vlade glavni govornici bili su Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane te Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.
Grlić Radman u svom je govoru istaknuo kako Europska unija učvršćuje svoju predvodničku ulogu globalnog čimbenika i partnera te jača svoj utjecaj u neposrednom susjedstvu i svijetu.
– Kada govorimo o Europi koja je utjecajna, poglavito mislimo na promicanje temeljnih vrijednosti EU-a, vladavine prava, medijskih sloboda, ljudskog dostojanstva, svih onih osnovnih vrijednosti kojima je EU paradigma u svjetskoj međunarodnoj zajednici. Također, Europa je to koja je utjecajna u smislu borbe protiv klimatskih promjena, traženje pravnih i financijskih okvira u kojima će EU sudjelovati ne samo u najbližem susjedstvu nego i globalno kako bi pomogli zemljama u razvoju kako bi se iskorijenilo siromaštvo i socijalne razlike – istaknuo je Radman. Vezano uz hrvatsko predsjedanje najavio je dvije konferencije, dva susreta na vrhu, prvi u Zagrebu posvećen šest zemalja zapadnog Balkana, drugi u Bruxellesu sa šest zemalja istočnog partnerstva.
Ministar Krstičević govorio je o četiri prioriteta Ministarstva obrane u vrijeme predsjedanja – prvi je provedba obrambene inicijative gdje će zemlje članice jačati kopnene obrambene strukture, drugi je prioritet suradnja EU-a i NATO-a – te podsjeća kako su 22 članice u oba saveza.
– Treći je prioritet razvijati industrijsku i istraživačku proizvodnju. Stoga će u ožujku u Zagrebu biti organizirana konferencija vezana uz industriju i nove tehnologije – najavio je ministar te je kao četvrti prioritet naglasio sigurnost i stabilnost u neposrednom susjedstvu.
– Sigurnost i stabilnost u našem neposrednom susjedstvu od ključne je važnosti ne samo za nas nego i za cijelu Europu. Cilj nam je vratiti ovo područje u fokus Unije, upozoriti na nove oblike prijetnji s kojima se zemlje jugoistočne Europe suočavaju i pružiti im pritom odgovarajući potporu – istaknuo je potpredsjednik Vlade RH.
Kao domaćini goste su pozdravili osječka dogradonačelnica Žana Gamoš, koja se pohvalila osječkom multietničnošću, te Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine, koji je podsjetio kako je Osječko-baranjska županija dobro povezana s Europskom unijom kroz predstavništvo u Bruxellesu koje postoji od 2007. godine. Posebno ponosan bio je Vlado Guberac, rektor osječkog Sveučilišta (konferencija je održana u prostorima Građevinskog i arhitektonskog fakulteta), koji je goste upoznao s podatkom o 18 tisuća studenata koji studiraju u gradu na Dravi. Upravo su oba ministra poseban pozdrav uputila studenticama i studentima jer, kako su rekli, oni su naša budućnost.
Osječka konferencija, osim što je bila odlično posjećena, bila je odlično i tehnički organizirana. Uz ispunjenu dvoranu, što se i očekivalo, u holu je bio postavljen videozid, tako da se konferencija “masovno” pratila i na toj odvojenoj lokaciji. No dokaz je to i kako je Osijek u mogućnosti biti dobar domaćin za trajanja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Prethodna objava
Sredstva u iznosu od 200 milijuna eura za promicanje europskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU-u i izvan njega
Sljedeća objava
Dijalog s građanima
Izbornik