Dijalog s građanima

Europe Direct Informacijski centar (EUDI) Slavonski Brod, Europe Direct Informacijski Centar Osijek, Srednja škola M. A. Reljkovića, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj organizirali su Dijalog s građanima „Odgovori strukovnog obrazovanja na potrebe europskog tržišta rada“ koji je održan 29. studenoga 2019. u Slavonskom Brodu.

Dijalog s građanima organiziran je povodom obilježavanja 60. obljetnice osnutka škole,

Tematske cjeline o kojima se raspravljalo su: odgojno obrazovni izazovi i odgovori europskih i nacionalnih institucija na potrebe mladih; odgovori Europskog parlamenta na potrebe mladih, te planirane inicijative za naredni period; Europski semestar i reforma obrazovnog sustava; karijerno obrazovanje mladih u smjeru usvajanja vještina budućnosti; kako učiniti vidljivijima inicijative i mreže koje se dotiču teme profesionalnog usmjeravanja učenika i mobilnosti; kako polaznike strukovnog obrazovanja i škole pripremiti za vještine budućnosti; međusektorska suradnja – stvaranje poticajnog okruženja za učenje uz rad; kako do aktivnijeg doprinosa mladih u izgradnji osobnog karijernog puta; sudjelovanje mladih u demokratskim procesima; koje su to mogućnosti za mlade da sudjeluju u kreiranju buduće Europe.

Teme su bile vrlo aktualne i korisne s obzirom da se provodi kurikularna reforma u svim školama, a očekuje se  i značajniji pomak u reformi strukovnog obrazovanja. Isto tako, teme se dobro nadovezuju na provedbu europskih projekata, a osobito Erasmus+ za mobilnost učenika i nastavnika iz strukovnih zanimanja.

Panelisti Dijaloga su bili: Judita Cuculić Župa, ekonomska savjetnica Predstavništva EK u Hrvatskoj, koja pokriva Europski semestar (koji, između ostalog, pokriva i reformu obrazovnog sustava), Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja te Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu.

Gosti rasprave su bili profesori i učenici srednjih škola, predstavnici hrvatske mreže srednjih strukovnih škola – centara kompetentnosti, predstavnici  Škola ambasadora Europskog parlamenta s područja Slavonije; akademske zajednice, predstavnici županijskih i gradskih institucija, poslovnog sektora, lokalnih medija; EDIC-a Slavonski Brod i EDIC-a Osijek.

Prethodna objava
Europa koja povezuje: Jedan je od prioriteta promicanje europskih vrijednosti
Sljedeća objava
Moje pravo na obrazovanje i sudjelovanje
Izbornik