#EUROPAKULTURA – Stvaramo zajedno

Nakon niza online razgovora s umjetnicima o utjecaju koronakrize na njihovo stvaralaštvo, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj nastavlja projekt #EUROPAKULTURA ciklusom intervjua s europarlamentarcima.

Prva na rasporedu je zastupnica Željana Zovko (HDZ, EPP) koja će otkriti svoja razmišljanja o kulturi, najdražim djelima, doprinosu kreativnog sektora razvitku europskog projekta, te o tome što joj najviše nedostaje u ovom razdoblju ograničenja i pandemije. Najavu razgovora možete pogledati ovdje.

„Bez kulture Europa nema smisla. Bez kulture sve što činimo nema dušu i apsolutno nema budućnosti. Europski projekt je najveći mirovni projekt koji najduže traje, a on je uspio zahvaljujući kulturnom povezivanju, Erasmusu, razmjeni kulturnih sadržaja…. Europa nije samo tržište, Europa nije samo prodaja, nije samo roba… To je nešto više, a to više nam donosi kultura“, istaknula je među ostalim zastupnica Zovko u razgovoru koji objavljujemo u nedjelju u 20 sati na YouTube kanalu i Facebook stranici Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Projektom #EUROPAKULTURA Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj nastoji potaknuti javnu raspravu o statusu i ulozi kreativnog sektora u društvu.  U prvom ciklusu razgovora sudjelovali su Pocket Palma, Igor Taritaš, Mia Melcher, Irena Žilić, Nebojša Slijepčević, Tomislav Ostrman, Dado Ćosić, Mak Melcher, Lovro Krsnik, Ana Kovačić, Đurđica Čilić, Goran Škofić, Vedrana Klepica, Ivana Rogar. Jačanjem suradnje s umjetnicima, Ured ujedno radi na izgradnji zajednice art ambasadora Europskog parlamenta. Intervjui su snimani u Muzeju prekinutih veza u Zagrebu čiji je jedinstveni koncept poslužio kao izvrsna kulisa za raspravu o kreativnosti u emocionalno izazovnim vremenima. Simbolička povezanost s Muzejom ostaje prisutna i u nastavku serijala s europarlamentarcima koji će u razgovorima otkriti što bi rado donirali Muzeju u znak prekida s izazovnom i zahtjevnom 2020. godinom.

Europski parlament snažno se zalagao da kulturni i kreativni sektori, koji su ozbiljno uzdrmani krizom uzrokovanom pandemijom bolesti COVID-19, dobiju primjerenu potporu. Tako je postignut dogovor da se u budućem proračunu i paketu oporavka EU-a za program Kreativna Europa osigura dodatnih 600 milijuna eura čime je korisnicima na raspolaganje ukupno stavljeno 2.2 milijarde eura, u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Prethodna objava
Akcijski plan za europsku demokraciju: jačanje demokracije u EU-u
Sljedeća objava
ONLINE RASPRAVA O PROGRAMU DIGITALNA EUROPA
Izbornik