Europski fond za obranu: EU financira nove zajedničke istraživačke i industrijske projekte*

Europska komisija objavljuje pozive na podnošenje prijedloga za financiranje zajedničkih industrijskih projekata u području obrane, za koje će se u 2020. izdvojiti više od 160 milijuna eura, a najavljuje i sedam novih istraživačkih projekata u području obrane, koje se u okviru proračuna iz 2019. planira financirati s više od 19 milijuna eura.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: U ovim teškim vremenima na mnogim poljima mobiliziramo sve programe EU-a kako bismo pružili potporu našim poduzećima, kako velikima tako i malima. Ujedno se i pripremamo za budućnost. Kroz zajednički razvoj obrambenih tehnologija činimo Europu otpornijom i jačamo našu industrijsku bazu.

Projekti se financiraju u okviru Europskog programa industrijskog razvoja u području obrane (EDIDP), za koji je izdvojeno 500 milijuna eura za razdoblje 2019. – 2020. i Pripremnog djelovanja za istraživanja u području obrane (PADR), čiji je proračun 90 milijuna eura za razdoblje 2018. – 2020. Ti su programi prethodnici potpuno funkcionalnog Europskog fonda za obranu koji će poticati inovativnu i konkurentnu obrambenu industrijsku bazu i doprinijeti strateškoj autonomiji EU-a.

Europski program industrijskog razvoja u području obrane: pozivi za 2020.

S ukupnim proračunom višim od 160 milijuna eura pozivi na podnošenje prijedloga za 2020. obuhvaćaju 12 kritičnih kategorija sposobnosti koje su definirane u bliskoj suradnji s državama članicama.

Komisija traži prijedloge za projekte u području pripreme, prototipova i testiranja medicinskih protumjera u okviru kemijske, biološke, radiološke i nuklearne zaštite (KBRN). To među ostalim obuhvaća preventivnu i terapeutsku imunoterapiju, koja bi mogla biti od velike koristi za suzbijanje budućih pandemija i povezanih kriza poput ove s kojom se danas suočavaju Europa i svijet. Pozivima se želi poboljšati EU-ova sposobnost za otkrivanje bespilotnih letjelica odnosno dronova i borbu protiv njih u obrambenom kontekstu, praćenje situacije i sposobnost obrane u kiberprostoru te obrambene mreže i tehnologije za sigurnu komunikaciju i razmjenu informacija.

Program uključuje i poticaje za sudjelovanje malih i srednjih poduzeća. Kao i 2019. godine, jedna je kategorija s proračunom od 10 milijuna eura u potpunosti namijenjena malim i srednjim poduzećima koja mogu ponuditi inovativna obrambena rješenja za budućnost.

Komisija će organizirati informativni dan kako bi zainteresiranim konzorcijima objasnila postupak prijave i potaknula suradnju europskih subjekata na namjenskim sastancima za njihovo povezivanje. Točan datum objavit će se tijekom sljedećih tjedana.

Usporedno s time Komisija upravo ocjenjuje prijave na poziv za podnošenje prijedloga iz 2019.

Pripremna djelovanja za istraživanja u području obrane: odabrani projekti za 2019.

Nakon poziva na podnošenje prijedloga objavljenih 2019. za financiranje u iznosu od više od 19 milijuna eura u okviru Pripremnih djelovanja za istraživanja u području obrane (PADR) odabrano je sedam novih istraživačkih projekata.

Odabrani su projekti usmjereni na tehnologije koje mogu unijeti velike promjene u obrambenom sektoru, poput umjetne inteligencije i kvantne tehnologije, te na ključne obrambene tehnologije u području elektroničkog ratovanja i na standarde interoperabilnosti za vojne sustave bez posade.

Konzorciji koji su podnijeli odabrane prijedloge okupljaju 65 najnaprednijih europskih integratora sustava, proizvođače originalne opreme, mala i srednja poduzeća, poduzeća srednje tržišne kapitalizacije aktivna u području visoke tehnologije te istraživačke institute iz 15 država članica EU-a. Više informacija potražite ovdje­­­­­­

Prethodna objava
Koronavirus: Komisija donijela Preporuku za izlazne strategije na temelju mobilnih podataka i aplikacija
Sljedeća objava
Koronavirus: 2,7 milijarde eura iz proračuna EU-a za potporu sektoru zdravstvene skrbi u EU-u
Izbornik