Koronavirus: Komisija donijela Preporuku za izlazne strategije na temelju mobilnih podataka i aplikacija

Komisija je danas preporučila mjere za razvoj zajedničkog pristupa EU-a u uporabi mobilnih aplikacija i podataka kao odgovor na pandemiju koronavirusa. U Preporuci je utvrđen postupak donošenja instrumenata s dva cilja, u suradnji s državama članicama.

Prvi cilj je paneuropski koordinirani pristup upotrebi mobilnih aplikacija s ciljem osnaživanja građana i učinkovitijeg socijalnog distanciranja te radi upozoravanja, prevencije i pronalaska kontakata zaraženih. Instrumenti uključuju specifikacije kojima bi se osigurala učinkovitost tih aplikacija s medicinskog i tehničkog stajališta, interoperabilnost, mehanizmi upravljanja za tijela javnog zdravstva i mehanizmi za razmjenu podataka.

Drugi cilj je zajednički pristup modeliranju i predviđanju razvoja virusa pomoću anonimiziranih i mobilnih podataka o lokaciji, nadovezujući se na suradnju započetu s operatorima mobilne telefonije 23. ožujka 2020. To će omogućiti uvid u razvoj strategija za ponovno otvaranje društva.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Digitalne tehnologije, mobilne aplikacije i podaci o mobilnosti imaju golem potencijal za razumijevanje načina na koji virus širi i učinkovito sprečavanje širenja. Ovom se Preporukom uvodi usklađen pristup za upotrebu takvih aplikacija i podataka, ne dovodeći pritom u pitanje pravila EU-a o privatnosti i zaštiti podataka te izbjegavajući podjelu unutarnjeg tržišta. Europa je jača kada djeluje ujedinjeno.

 Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders izjavio jeSvi moramo surađivati tijekom ove krize. Komisija podupire države članice u njihovim naporima u borbi protiv virusa i nastavit ćemo surađivati u strategijama izlaska i oporavka. U svemu ovome, potpuno će se poštovati temeljna prava Europljana. Europska pravila o zaštiti podataka najstroža su na svijetu te prilagođena čak i ovoj krizi, uz iznimke i fleksibilnost. Blisko surađujemo s tijelima za zaštitu podataka i uskoro ćemo predstaviti smjernice o posljedicama za privatnost. Više informacija o preporuci i sljedećim koracima možete pronaći u priopćenju za medije.

Prethodna objava
Koronavirus: medicinski timovi EU-a poslani u Italiju
Sljedeća objava
Europski fond za obranu: EU financira nove zajedničke istraživačke i industrijske projekte*
Izbornik