Globalni odgovor na koronavirus: WHO i komisija osnovali Vijeće za promicanje suradnje radi jačanja suradnje na svjetskoj razini

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus osnovali su Vijeće za promicanje suradnje na visokoj razini te su bili domaćini prvog sastanka Vijeća, koje će predvoditi rad okvira za globalnu suradnju Akcelerator pristupa alatima za borbu protiv bolesti COVID-19 (Akcelerator ACT) u cilju ubrzanja razvoja i primjene cjepiva, testova i lijekova protiv bolesti COVID-19 te poboljšanja zdravstvenih sustava. Ciljevi prvog sastanka Vijeća bili su usklađivanje plana za Akcelerator ACT kao ključno globalno rješenje za okončanje krize i oporavak zdravstvenih sustava i globalnog rasta, usklađivanje stajališta o ekonomskoj opravdanosti i planu ulaganja za puno financiranje Akceleratora ACT te mobilizacija političkog vodstva i međunarodne potpore za pravednu globalnu raspodjelu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Današnje osnivanje Vijeća za promicanje suradnje približava nas našem globalnom cilju: cjepivo, testiranje i lijekovi protiv koronavirusa koji su dostupni svakome kome su potrebni bilo gdje u svijetu. EU će se svim svojim snagama zalagati da svijet ostane ujedinjen u borbi protiv koronavirusa. Supredsjedanje Norveške i Južne Afrike, koje predstavljaju svjetski sjever i jug, i stručnost Svjetske zdravstvene organizacije i naših međunarodnih partnera jamstvo su da nijedna zemlja i nijedna regija neće biti zapostavljena u toj borbi.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a izjavio je: Svakog dana gotovo 5 000 ljudi umire zbog posljedica bolesti COVID-19, a očekuje se da će se svjetsko gospodarstvo ove godine smanjiti za više bilijuna dolara. Argumenti za ulaganja u cilju okončanja pandemije jači su nego ikada prije. Akcelerator ACT najbolji je način da se osigura pravedan pristup cjepivima, dijagnostici i lijekovima, ali u ovom trenutku nedostaju mu sredstva u iznosu od 35 milijardi američkih dolara. Punim financiranjem Akceleratora ACT trajanje pandemije bi se skratilo, a uložena sredstva brzo bi se vratila s oporavkom svjetskoga gospodarstva.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Koronavirus možemo pobijediti samo ako se cijeli svijet udruži u borbi protiv njega. To ćemo postići samo ako pokažemo solidarnost i odgovornost i surađujemo na globalnoj razini. Danas smo učinili još jedan iskorak kao predvodnici u globalnim nastojanjima da se ubrza razvoj i osigura pravedna distribucija cjepiva, lijekova i dijagnostike. Vijeće za promicanje suradnje imat će važnu ulogu u ostvarivanju tog cilja.

Na prvom sastanku Vijeće je donijelo političku izjavu u kojoj se globalna suradnja navodi kao ključ uspjeha u borbi protiv virusa. Naglašava se važnost testiranja, liječenja, cijepljenja i poboljšanja zdravstvenih sustava za prevladavanje pandemije. U izjavi se spominje i ostvareni napredak te traže dodatna sredstva kako bi se ostvarili utvrđeni ciljevi.

Vijeće za promicanje suradnje sastoji se od predstavnika vlada i nevladinih partnera (BMGF, Wellcome Trust). Vijećem supredsjedaju Norveška i Južna Afrika, čime se postiže zemljopisna ravnoteža. Rad Vijeća nadovezuje se na postignuća Akceleratora ACT ostvarena u samo četiri mjeseca, kao što su 200 potencijalnih cjepiva, 1 700 kliničkih ispitivanja i praćenje 80 dijagnostičkih postupaka te 100 zemalja obuhvaćenih istraživanjem za utvrđivanje nedostataka kapaciteta.

Priopćenja: Eurostat

Prethodna objava
Komunalne otpadne vode: boljim prikupljanjem i pročišćavanjem voda u EU-u do manjeg onečišćenja okoliša
Sljedeća objava
#SOTEU 2020
Izbornik