#SOTEU 2020

O govoru o stanju Unije – putokaz za sljedeću godinu

Predsjednik Europske komisije u rujnu svake godine u Europskom parlamentu drži govor o stanju Unije, u kojem se osvrće na postignuća u protekloj godini i predstavlja prioritete za iduću.

Predsjednik također navodi kako će se Komisija suočiti s najhitnijim izazovima s kojima se suočava Europska unija i ostvariti ideje za oblikovanje budućnosti EU-a.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održat će govor 16. rujna 2020. (9:00 po srednjoeuropskom vremenu). Nakon govora slijedit će plenarna sjednica sa zastupnicima u Europskom parlamentu.

Komisijine glavne ambicije

Prioriteti utvrđeni na početku mandata i dalje vrijede za suočavanje s današnjim izazovima. Komisija je i dalje vrlo odlučna u ostvarivanju ciljeva svojih vodećih inicijativa, europskog zelenog plana i digitalne strategije, jer su oni ključni za ponovno pokretanje europskog gospodarstva i izgradnju otpornije, održivije, pravednije i prosperitetnije Europe.

Europa mora predvoditi tranziciju prema zdravom planetu i novom digitalnom svijetu. No u tome može uspjeti samo ako ujedini svoje građane i poboljša svoje jedinstveno socijalno tržišno gospodarstvo kako bi odgovaralo novim ambicijama današnjice. To znači maksimalno iskorištavanje svih naših prednosti i potencijala te naglasak na jednakosti i stvaranju prilika za sve: bez obzira na to jesu li žene ili muškarci, s istoka, zapada, juga ili sjevera, mladi ili stari. Europa će i dalje nastojati postići više na domaćem planu kako bi bila predvodnica u svijetu.

Pregled prioriteta Komisije

Prethodna objava
Globalni odgovor na koronavirus: WHO i komisija osnovali Vijeće za promicanje suradnje radi jačanja suradnje na svjetskoj razini
Sljedeća objava
SOTEU 2020
Izbornik