Godišnji sastanak EDIC mreže i drugih EU mreža u Hrvatskoj

Na Plitvičkim jezerima je 29. i 30. listopada održan godišnji sastanak EUROPE DIRECT mreže i drugih EU mreža u Hrvatskoj na kojem je sudjelovao predstavnik Zadarske županije u sklopu projekta Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Zadar.

Glavne teme sastanka bile su prioriteti nove Europske komisije koji će obilježiti 2020 godinu te predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

O novoj komisiji kojom će predsjedati gđa. Ursula von der Leyen govorio je g. Branko Baričević, bivši voditelj Predstavništva Europske komisije te predstavio moguće nove prioritete koji će provoditi Komisija nove predsjednice.

U sljedećih pet godina moramo se zajedničkim naporima osloboditi strahova i stvoriti mogućnosti. Europa mora predvoditi prijelaz prema zdravom planetu i novom digitalnom svijetu. Ona u tome može uspjeti samo ako ujedini svoje građane i poboljša svoje jedinstveno socijalno tržišno gospodarstvo. Moramo se usredotočiti na jednakost i stvaranje prilika za sve, a također braniti svoje zajedničke vrijednosti i jamčiti vladavinu prava.

Šest glavnih ciljeva i smjernica za Europu:

  • Europski zeleni plan;
  • Gospodarstvo u interesu građana;
  • Europu spremnu za digitalno doba;
  • Zaštitu europskog načina života;
  • Snažniju Europu u svijetu
  • Novi poticaj europskoj demokraciji.

Više o političkim smjernicama https://bit.ly/32gpPQB

To su političke smjernice koje se temelje na osnovnim idejama i prioritetima koje nas ujedinjuju. Prema novim smjernicama rada Europske komisije, predstavnici mreže Europe Direct će u nadolazećem periodu kreirati svoje komunikacijske akcijske planove za 2020. godinu.

Od siječnja do kraja lipnja 2020. godine Republika Hrvatska će predsjedati Vijećem Europske unije, a EDIC mreža biti će jedan od servisa koji će diseminirati informacije o tome što se radi. Ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova okupljenima se obratio veleposlanik Mato Škrabalo, koji je ujedno predstavio dio aktivnosti koje navedeno ministarstvo provodi kao jedno od ključnih koordinacijskih institucija u kontekstu priprema za provedbu predsjedanja RH Vijećem EU. Veleposlanik je također predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine. Naime, Hrvatska u toj ulozi ima priliku, u partnerstvu s državama članicama i svim institucijama, dati Europi svoj doprinos i novi zamah, a to namjerava putem četiri krovna područja našeg predsjedanja i to kroz program predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije sastoji se od četiri krovna područja:

  • Europa koja se razvija
  • Europa koja povezuje
  • Europa koja štiti
  • Europa koja je utjecajna.

Više o prioritetima možete saznati ovdje: http://bit.ly/2BZRRF8

Kako bi što bolje pripremili godišnje planove za 2020. godinu, dobili nove ideje i ostvarili suradnju jedni s drugima, EUROPE DIRECT centri i druge EU mreže u RH predstavili su svoje aktivnosti u 2019. godini.

Drugi dan sastanak sudionici su u prijepodnevnim satima imali priliku obići gornja jezera Plitvica, a nakon toga održana je radionica “Kako prepoznati i što komunicirati građanima?” koju je održao g. Božo Skoko, profesor odnosa s javnošću i voditelj poslijediplomskog specijalističkog studija Odnosi s javnošću na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Prethodna objava
PRAG – Opći godišnji sastanak (AGM) predstavnika Europe Direct informacijskih centara (EDIC)
Sljedeća objava
Povijesni sporazum o zaštiti 100 europskih oznaka zemljopisnog podrijetla u Kini
Izbornik