Povijesni sporazum o zaštiti 100 europskih oznaka zemljopisnog podrijetla u Kini

EU i Kina zaključili su danas pregovore o bilateralnom sporazumu kojim će se 100 europskih oznaka zemljopisnog podrijetla u Kini i 100 kineskih oznaka zemljopisnog podrijetla u EU-u zaštititi od imitacije i prisvajanja.

Očekuje se da će taj povijesni sporazum rezultirati uzajamnim trgovinskim koristima i potražnjom za visokokvalitetnim proizvodima s obje strane. Ovim se sporazumom ispunjava obveza preuzeta na posljednjem sastanku na vrhu EU-a i Kine u travnju 2019. Konkretan je to primjer suradnje Europske unije i Narodne Republike Kine, koji pokazuje da su obje strane otvorene i pridržavaju se međunarodnih pravila kao temelja trgovinskih odnosa.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: „Proizvodi s europskom oznakom zemljopisnog podrijetla poznati su u cijelom svijetu po svojoj kvaliteti. Potrošači su spremni platiti više jer vjeruju u podrijetlo i autentičnost tih proizvoda, a to znači i veću dobit za poljoprivrednike. Ovaj sporazum pokazuje našu predanost bliskoj suradnji s našim globalnim trgovinskim partnerima, kao što je Kina. Sporazum će koristiti objema stranama: njime ćemo ojačati naše trgovinske odnose i donijeti koristi poljoprivrednom i prehrambenom sektoru te potrošačima u objema zemljama.”

Vrijednost izvoza tih proizvoda u Kinu dosegnula je 12,8 milijardi EUR (u dvanaestomjesečnom razdoblju od rujna 2018. do kolovoza 2019.). Kina je i drugo izvozno odredište proizvoda EU-a koji su zaštićeni kao oznake zemljopisnog podrijetla. Izvozom u Kinu ostvaruje se 9 % vrijednosti izvoza tih proizvoda, među ostalim vina, poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i jakih alkoholnih pića.

Kina je brzorastuće tržište za europske prehrambene proizvode i pića jer njezina sve brojnija srednja klasa cijeni prepoznatljive, visokokvalitetne i izvorne europske proizvode. Ima i vlastiti ustaljeni sustav oznaka zemljopisnog podrijetla i specijalitete koje bi europski potrošači sada mogli bolje upoznati zahvaljujući sporazumu.

Na EU-ovu popisu oznaka zemljopisnog podrijetla koje će se zaštititi u Kini nalaze se, među ostalim, Cava, Champagne, Feta, Irish whiskey, Münchener Bier, Ouzo, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma i Queso Manchego. Kad je riječ o kineskim proizvodima, na popisu su, primjerice, Pixian Dou Ban (pasta od graha iz Pixiana), Anji Bai Cha (bijeli čaj iz Anjija), Panjin Da Mi (riža iz Panjina) i Anqiu Da Jiang (đumbir iz Anqiua).

Pregovori su zaključeni, a sporazum sada mora proći pravnu provjeru. Na strani EU-a, sljedeći je korak zatražiti odobrenje Europskog parlamenta i Vijeća. Očekuje se da će sporazum stupiti na snagu prije kraja 2020.

Četiri godine od stupanja na snagu područje primjene sporazuma proširit će se na dodatnih 175 oznaka zemljopisnog podrijetla obiju strana. Za te će se oznake morati provesti isti postupak registracije (tj. ocjena i objava radi podnošenja primjedbi) kao za 100 oznaka koje su već obuhvaćene sporazumom.

Suradnja EU-a i Kine u području oznaka zemljopisnog podrijetla započela je prije više od 10 godina (2006.) te dovela do registracije i zaštite deset oznaka zemljopisnog podrijetla obiju strana 2012., što je bio temelj za današnju suradnju.

Prethodna objava
Godišnji sastanak EDIC mreže i drugih EU mreža u Hrvatskoj
Sljedeća objava
Europska komisija objavila natječaj za “Nagradu Jan Amos Comenius za visokokvalitetno poučavanje o Europskoj uniji”
Izbornik