GOSPODARSKI OPORAVAK EUROPSKE UNIJE I DOGOVOR O NOVOM DUGOROČNOM PRORAČUNU

Četvrtak, 28. svibnja – Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj održao je videokonferenciju na temu europskog oporavka i novog dugoročnog proračuna Europske unije, na kojoj su o stajalištima Parlamenta govorili pregovarači te institucije za novi proračun, zastupnici Margarida Marques (S&D, Portugal) i Jan Olbrycht (EPP, Poljska). Pozdravili su jučer predstavljen plan koji je Komisija nazvala “Nova generacija EU-a”, ali su upozorili i da će nakon faze oporavka od koronakrize Uniji biti potreban snažan proračun. Stoga su izrazili žaljenje što je Komisija smanjila izvorni prijedlog višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), čime se udaljila od stajališta Parlamenta.

Margarida Marques (S&D, Portugal) istaknula je da je dug put do postizanja dogovora, no da je Europska komisija prijedlogom paketa oporavka pokazala inovativnost i razbila određene tabue: “Sam način na koji je fond osmišljen je nov. Također, Komisija će raspodijeliti sredstva među državama članicama temeljem jasnih kriterija i političkih uvjeta u skladu s prioritetima EU-a, kao što su zeleni plan i digitalna transformacija. Naposljetku, i sam prijedlog vraćanja novca je inovativan”, rekla je Marques. Dodala je da je, za razliku od financijske krize 2009. godine, danas na djelu i solidarnost i da  EU doista zajedničkim snagama traži europski odgovor.  Također, vrijeme i iznos su ključne riječi, kazala je zastupnia. “Ne želimo imati prekid između trenutnog i novog VFO-a. Ne smijemo to dozvoliti, jer upravo sada naši socijalni partneri, civilni sektor i lokalne zajednice trebaju financijska sredstva.”

Jan Olbrycht (EPP, Poljska) pohvalio je činjenicu što novi fond za oporavak sadrži značajan omjer bespovratnih sredstava, te manji udio zajmova. No upozorio je da je riječ o projekcijama, novcu koji će – u najboljem slučaju – biti na raspolaganju od iduće godine, te da su iznonsi s kojima se barata u javnosti optimalan scenarij. Istaknuo je da za Europski parlament ostaje ključno pitanje novog višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), kakva će biti njegova struktura, što će se događati s kohezijskom politikom, poljoprivredom, ostalim programima, drugim riječima – što je u detaljima.  „Parlament nije spreman odobriti loš prijedlog“, upozorio je Olbrycht i podsjetio da je fond oporavka privremen, dok je proračun taj koji ima kontinuitet, jer traje sedam godina. Ocijenio je da među članicama u Europskome vijeću slijedi teška rasprava o uvjetima korištenja EU novca. „Kriza i izvanredne okolnosti otvaraju mogućnost da se pristup EU novcu država članica jasno uvjetuje provedbom prioriteta, među kojima su zeleni plan, digitalizacija i vladavina prava. Treba iskoristiti ovaj momentum“, zaključio je Olbrycht, ali i dodao kako će dogovor u Vijeću biti teško postići, tim više što se odluka treba donijeti jednoglasno.

Upravo zbog očekivanih teških pregovora i činjenice da krajem godine ističe sadašnji financijski okvir Parlament je od Komisije zatražio donošenje rezervnog plana, kako bi se otklonio svaki rizik prekida financiranja korisnika europskih programa, podsjetili su Marques i Olbrycht.

Prethodna objava
Budućnost Europe: oporavak uz novi instrument Komisije
Sljedeća objava
Proračun EU-a za oporavak: rescEU kao izravan odgovor na krize
Izbornik