Budućnost Europe: oporavak uz novi instrument Komisije

Europska komisija danas je predstavila prijedlog velikog plana oporavka. Kako bi se osigurala održivost oporavka, te njegova uključivost i pravednost za sve države članice, Europska komisija predložila je stvaranje novog instrumenta za oporavak pod nazivom Next Generation EU koji će biti sastavnica snažnog i modernog dugoročnog proračuna EU-a. Komisija je predstavila i prilagođeni program rada za 2020. na temelju kojeg će prednost dobiti mjere neophodne za poticanje oporavka i otpornosti Europe.

Koronavirus je uzdrmao Europu i cijeli svijet, testirajući sustave zdravstvene i socijalne skrbi, društva i gospodarstva te naš način života. Kako bi zaštitila živote i izvore prihoda građana, pomogla jedinstvenom tržištu te omogućila trajan i prosperitetan oporavak, Europska komisija predlaže iskorištavanje punog potencijala proračuna EU-a. Za instrument Next Generation EU izdvojilo bi se 750 milijardi eura, a uz povećanja dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. ukupni proračun EU-a povećat će se na 1,85 bilijuna eura.

Više informacija dostupno je na internetu u priopćenju za medije i informativnom članku o prilagođenom programu rada Komisije za 2020.

Govor predsjednce s plenarne sjednice Europskog parlamenta uskoro će biti dostupan ovdje na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku. Pratite govor uživo na kanalu EbS+.

Predsjednica von der Leyen održat će konferenciju za medije nakon plenarne rasprave u Europskom parlamentu, nakon čega će uslijediti konferencija za medije povjerenika Hahna koju možete pratiti uživo na EbS-u.

Prethodna objava
Budućnost EU-a: Zastupnici većinom pozdravili Komisijin prijedlog za paket oporavka  
Sljedeća objava
GOSPODARSKI OPORAVAK EUROPSKE UNIJE I DOGOVOR O NOVOM DUGOROČNOM PRORAČUNU
Izbornik