Gospodarsko usporavanje ne utječe na tržište rada i plaće u Europi

Europska komisija objavila je izdanje za 2019. izvješća o razvoju tržišta rada i plaća u Europi u kojem je potvrđeno da europsko tržište rada uspješno odolijeva slabljenju gospodarstva.

Broj zaposlenih u EU-u prešao je 241 milijun i na najvišoj je ikada zabilježenoj razini, dok je stopa nezaposlenosti na najnižoj.

Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, izjavila je: „Odlično je vidjeti da europsko tržište rada još snažno napreduje. No naznake poteškoća pred nama trebale bi nas natjerati da se trgnemo. Stjecanje vještina važnije je no ikada ranije. Stoga pozdravljam entuzijazam koji me dočekao na četvrtom Europskom tjednu vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju održanom sredinom listopada u Helsinkiju. Ulaganje u obrazovanje i osposobljavanje ključna je politika u nadolazećem razdoblju.

Kao i prethodnih godina, pad nezaposlenosti nadmašio je očekivanja s obzirom na stopu gospodarskog rasta. U zemljama s visokom stopom nezaposlenosti poput Hrvatske, Grčke, Španjolske i Portugala došlo je do značajnog porasta zaposlenosti i daljnjeg smanjenja razlika među zemljama. Poboljšanja u strukturalnim značajkama tržišta rada djelomično su utjecala na pad nezaposlenosti, čemu su doprinijele i reforme provedene nakon krize 2008.

Međutim, iako su plaće nastavile s rastom, stopa rasta je umjerena. Kao i prethodnih godina, stopa rasta viša je u državama središnje i istočne Europe što je doprinijelo konvergenciji plaća diljem EU-a. Izmjene u poreznim sustavima i sustavima naknada provedene nakon 2008. smanjile su nejednakosti u gotovo svim zemljama, kao i udio osoba s prihodima ispod praga siromaštva.

Ipak, u polovici država članica pogoršali su se uvjeti života najsiromašnije skupine osoba. S obzirom na promjene na tržištu rada, u izvješću Komisije analizirana je i neusklađenost ponuđenih i traženih vještina. Navedeno je da uvođenje tehnologija koje smanjuju potražnju za radnicima na rutinskim zadaćama može povećati tu neusklađenost.

Prethodna objava
Europska komisija objavila natječaj za “Nagradu Jan Amos Comenius za visokokvalitetno poučavanje o Europskoj uniji”
Sljedeća objava
Europska komisija odobrila potporu za privatno skladištenje za sektor maslinova ulja
Izbornik