Hrvatska: pristup kvalitetnoj vodi za piće zahvaljujući kohezijskoj politici

Europska komisija danas je odobrila ulaganje veće od 128 milijuna eura iz Kohezijskog fonda u nadogradnju infrastrukture za vodoopskrbu te prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda u aglomeraciji Split-Solin. Zahvaljujući tom projektu 4000 stanovnika dobit će pristup kvalitetnoj vodi za piće, a za 25 000 stanovnika osigurat će se adekvatan sustav za pročišćavanje otpadnih voda.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Voda je jedan od naših najdragocjenijih resursa i svi bi trebali imati jednak pristup čistoj vodi za piće. Zahvaljujući ovom ulaganju EU-a stanovnici Hrvatske učinkovitije će iskorištavati izvore vode, čime će se postići visoka kvaliteta vode za piće i bolje pročišćavanje otpadnih voda. U konačnici, time će se smanjiti onečišćenje mora i podzemnih voda.

Osim prednosti za okoliš, nadogradnja vodne infrastrukture donijet će i poticaj lokalnom gospodarstvu: pomoći će privući veći broj turista na to područje, na kojem je glavna gospodarska aktivnost turizam. Provedbom tog projekta vodna infrastruktura aglomeracije Split-Solin uskladit će se s direktivama EU-a o vodivodi za piće i komunalnim otpadnim vodama.

Prethodna objava
Europske prijestolnice kulture za 2020.: Rijeka (Hrvatska) i Galway (Irska)
Sljedeća objava
Predsjednica von der Leyen i Kolegij u Zagrebu povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a
Izbornik