Izvješće o vladavini prava za 2023.: napredak u pogledu 65 % preporuka, ali potrebne su daljnje mjere

Komisija je danas objavila četvrto godišnje izvješće o vladavini prava u kojem su opisani trendovi u područjima vladavine prava država članica.

Iako u nekim državama članicama EU-a i dalje postoje problemi u pogledu vladavine prava, izvješće je postalo ključni pokretač promjena i pozitivnih reformi. Po pitanju prošlogodišnjih preporuka, 65 % ih je u potpunosti ili djelomično riješeno. To pokazuje da su u državama članicama u tijeku znatni napori u provedbi prošlogodišnjih preporuka. S obzirom da je za reforme za poboljšanje okvira vladavine prava potrebno određeno vrijeme, to odražava značajne promjene tijekom samo jedne godine. Istodobno, u nekim državama članicama i dalje postoje sustavni problemi.

Današnji paket uključuje komunikaciju sa stanjem u EU-u u cjelini i 27 poglavlja za svaku zemlju pojedinačno u kojoj se razmatraju važna kretanja u svakoj državi članici od srpnja 2022. Izvješće uključuje ocjenu prošlogodišnjih preporuka i posebne preporuke za države članice.

Izvješće obuhvaća četiri stupa: nacionalne pravosudne sustave, okvire za borbu protiv korupcije, medijski pluralizam i druge institucijske sustave provjere i ravnoteže.

Više informacija dostupno je na internetu: priopćenje za medijepitanja i odgovori.

Konferenciju za medije potpredsjednice Jourove i povjerenika Reyndersa možete pratiti uživo na EbS-u.

Prethodna objava
Pridružite se Timu Europe Direct Europske komisije i postanite naš neovisni komunikator ili komunikatorica
Sljedeća objava
Kohezijska politika EU-a. Milijarda eura za pomoć Hrvatskoj u oporavku
Izbornik