Komisija i Grčka dogovorile plan za novi prihvatni centar na Lezbosu

Komisija je danas s grčkim vlastima i agencijama EU-a dogovorila detaljan plan za uspostavu novog prihvatnog centra na otoku Lezbosu do početka rujna 2021. To je ključan korak prema rješavanju situacije nakon požara koji su uništili kamp u Moriji u rujnu i rezultat rada Europske radne skupine osnovane u tom trenutku. U danas potpisanom memorandumu utvrđuju se odgovornosti i područja suradnje između Komisije, grčkih vlasti i agencija EU-a uključujući razvoj i izgradnju prihvatnog centra, bolje upravljanje dolascima, neometane postupke traženja azila i vraćanja te mjere integracije, uvjete prihvata u skladu s pravom EU-a te odgovarajuće osposobljavanje, kapacitete i planiranje osoblja. Današnji sporazum dodatak je sredstvima EU-a u iznosu od 121 milijun eura koja su Grčkoj dodijeljena prošli mjesec za izgradnju triju manjih prihvatnih centara na otocima Samos, Kos i Leros te koji bi trebali biti dovršeni do rujna 2021.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Današnjim dogovorom Europa i Grčka blisko surađuju za dobrobit ljudi na tim otocima. Osigurat ćemo primjerene uvjete za migrante i izbjeglice, kao i potporu za zajednice na grčkim otocima. Radi se i o brzim i pravednim postupcima kako bi centri služili svrsi kao lokacija za privremeno zaustavljanje prije povratka ili integracije. Upravljanje migracijama europski je izazov i danas provodimo europsku solidarnost u praksi.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson izjavila je: To se odnosi na ljude i njihovo temeljno pravo na osjećaj sigurnosti. Taj je sporazum važan korak prema održivom rješenju na Lezbosu i u osiguravanju da se situacija kao što je Moria nikad ne ponovi. To je također važan korak u promjeni načina na koji pristupamo upravljanju migracijama te utiremo put za primjenu načela novog pakta o migracijama i azilu. Priopćenje za medije i pitanja i odgovori dostupni su na internetu.

Prethodna objava
Digitalno desetljeće: Komisija donijela akcijski plan za potporu oporavku i transformaciji medijskog i audiovizualnog sektora
Sljedeća objava
Akcijski plan za europsku demokraciju: jačanje demokracije u EU-u
Izbornik