Komisija odobrila tri nove oznake zemljopisnog podrijetla iz Hrvatske i Mađarske

Komisija je odobrila nove tri oznake zemljopisnog podrijetla: „Zagorski štrukli” ili „Zagorski štruklji” kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP), „Zagorski bagremov med” kao zaštićene oznake izvornosti (ZOI) iz Hrvatske i „Homokháti őszibarack pálinka” iz Mađarske kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP).
„Zagorski štrukli/štruklji” su pekarski proizvodi proizvedeni na području Zagorja. Pecivo se proizvodi s pomoću starog recepta primjenom posebne metode s tradicionalnim sastojcima.
„Zagorski bagremov med” je med od akacije koji se proizvodi od nektara akacije iz područja Hrvatskog zagorja. Posebnosti tog područja određuju klimatski čimbenici, cvjetni resursi i duga tradicija pčelarstva u regiji.
„Homokháti őszibarack pálinka” je alkoholno piće od breskvi koje se uzgajaju na području Homokhátság s nježnom i diskretnom aromom.

Ti novi nazivi dodat će se na popis 1574 poljoprivrednih proizvoda i 257 jakih alkoholnih pića koja su već zaštićena. Sve zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla mogu se pronaći u bazi podataka eAmbrosia. Na raspolaganju su vam dodatne informacije o sustavima kvalitete i našem portalu GIview.

Prethodna objava
Nestašica vode: Komisija izdala smjernice o ponovnoj upotrebi vode u poljoprivredi
Sljedeća objava
Sporazum Europske komisije i Grupe EIB o programu InvestEU
Izbornik