Nestašica vode: Komisija izdala smjernice o ponovnoj upotrebi vode u poljoprivredi

Europska komisija danas je izdala smjernice kako bi nacionalnim tijelima i tvrtkama olakšala primjenu pravila EU-a o sigurnoj ponovnoj upotrebi pročišćenih komunalnih otpadnih voda za poljoprivredno navodnjavanje. Kako Europa sve više pati od suša, ponovna upotreba vode postaje ključna za osiguravanje dodatnog izvora sigurne i dostupne vode. Istovremeno se time smanjuje pritisak vode, ali i pomaže EU-u da se prilagodi klimatskim promjenama.
Povjerenik Komisije za okoliš, ribarstvo i oceane Virginijus Sinkevičius izjavio je: „Slatkovodni resursi su oskudni i pod sve većim opterećenjem. U vremenima dosad nezabilježenog rasta temperatura, naša je dužnost zaustaviti rasipanje vode i učinkovitije upotrebljavati taj resurs kako bismo se prilagodili klimatskim promjenama i osigurali sigurnost i održivost naše poljoprivredne opskrbe. Danas donesene smjernice mogu nam pomoći da to postignemo i osigurati sigurno kretanje prehrambenih proizvoda uzgojenih recikliranom vodom u cijeloj Europskoj uniji.“
Uredbom o ponovnoj upotrebi vode – koja će se u EU-u primjenjivati od lipnja 2023. – utvrđuju se minimalni zahtjevi za kvalitetu vode, upravljanje i praćenje rizika kako bi se osigurala sigurna ponovna upotreba vode. Ovime se smanjuje pritisak na površinske i podzemne vode i promiče učinkovitije upravljanje vodama, u skladu s ciljevima europskog zelenog plana.

Slično tome, nedavnim prijedlogom Komisije o reviziji Direktive o industrijskim emisijama potiče se i učinkovitija potrošnja vode u svim industrijskim procesima, između ostalog i ponovnom upotrebom vode. Predstojeći prijedlog Komisije kojim poziva na reviziju Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda također će biti usmjeren na olakšavanje ponovne uporabe vode.

Više informacija (na engleskom jeziku)

Smjernice – minimalni zahtjevi za ponovnu upotrebu (na engleskom jeziku)

Prethodna objava
Europska komisija odobrila programe sanacije hrvatskih i slovenskih podružnica banke Sberbank Europe AG
Sljedeća objava
Komisija odobrila tri nove oznake zemljopisnog podrijetla iz Hrvatske i Mađarske
Izbornik