Komisija pokrenula natječaj za nagrade Zelena prijestolnica Europe i Zeleni list 2026.

Komisija danas objavljuje poziv europskim gradovima koji su predani održivosti da se prijave za nagrade Zelena prijestolnice Europe i Zeleni list 2026. Gradovi se pozivaju da se prijave za putem ove internetske stranice do 30. travnja 2024.

Skupina neovisnih stručnjaka za održivost gradova preispitat će i ocijeniti uspješnost konkurentnih gradova na temelju sedam okolišnih pokazatelja: kvaliteta zraka; voda, bioraznolikost, zelene površine i održivo korištenje zemljišta; otpad i kružno gospodarstvo; buka; ublažavanje klimatskih promjena i prilagodba klimatskim promjenama. Na temelju preporuka stručnjaka i provjere činjeničnog stanja Komisija će odabrati najbolje gradove.

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je: Naš rad u okviru zelenog plana EU-a postaje stvarnost kroz zelenije gradove koji pokreću inicijative. Postoji i prilika za nagrađivanje tih napora. To su naše nagrade Zelena prijestolnica Europe i Zeleni list. Pozivam europske gradove da se uhvate u koštac s izazovom i prijave za 2026. To je prilika ne samo za osvajanje prestižnih titula, već i za dijeljenje primjera sjajnih priča i djelovanja s drugim gradovima, nadahnjujući jedni druge u tom procesu.

Budući da više od dvije trećine europskog stanovništva živi u gradovima, gradovi imaju vodeću ulogu u socijalnoj, ekološkoj i gospodarskoj transformaciji koja je prioritet europskog zelenog plana. Komisija je pokrenula Nagradu za zelenu prijestolnicu Europe kako bi potaknula gradove da postanu zeleniji i čišći. Nagradama se promiču i nagrađuju napori europskih gradova koji nastoje smanjiti utjecaj na lokalno i globalno okruženje, čime se poboljšava kvaliteta života stanovnika. Šesnaest gradova osvojilo je nagradu Zelena prijestolnica Europe, a 17 manjih gradova osvojilo je nagradu Europski zeleni list, čime je stvorena sve veća mreža europskih gradova koji dijele zajedničku viziju i stručno znanje te nadahnjuju druge svojim primjerom.

Prethodna objava
Povjerenik Schmit na konferenciji “Vještine za budućnost i ESF+” / Zagreb, 15. prosinca 2023.
Sljedeća objava
Komisija pozdravlja politički dogovor o tvarima ljudskog podrijetla
Izbornik