Koronavirus: Internetske platforme nakon poziva Komisije uklanjaju milijune zavaravajućih oglasa

Europska komisija koordinirala je provjeru internetskih stranica kako bi saznala gdje su potrošači na internetu izloženi sadržaju kojim se promiču lažne tvrdnje ili proizvodi u kontekstu koronavirusa. Iz rezultata je vidljivo da su, nakon poziva Komisije, platforme uklonile ili blokirale milijune zavaravajućih oglasa ili proizvoda. Pregled koji je provela Mreža za suradnju u području zaštite potrošača (CPC) sastojao se od dva dijela: pregleda internetskih platformi i temeljite analize određenih oglasa i internetskih stranica povezanih s proizvodima za koje postoji velika potražnja zbog koronavirusa.

Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe, izjavio je: Velike internetske platforme pozitivno su odgovorile na poziv Europske komisije da se uhvate u koštac s prijevarama i zavaravajućim ponudama te su pokazale predanost uklanjanju štetnog sadržaja. Međutim, kako je pokazao nedavni pregled, nepošteni trgovci i dalje pronalaze nove načine za iskorištavanje ranjivosti potrošača, zaobilaženje algoritamskih provjera i otvaranje novih stranica. Morate kao potrošač biti svjesni da na internetu nema čudotvornih lijekova. Zahvalan sam što su nacionalna tijela za zaštitu potrošača i dalje vrlo oprezna i surađuju s Komisijom kako bi zaštitila potrošače na internetu.

 

Tijela za zaštitu potrošača iz 27 zemalja sudjelovala su u pregledu internetskih platformi i dostavila 126 odgovora o poduzećima s kojima je Komisija u redovitom kontaktu. Posebna pozornost posvećena je ponudama koje se odnose na zaštitne maske, sanitarne gelove, komplete za testiranje kao i na hranu, dodatke prehrani i neprehrambene proizvode s navodnim ljekovitim učincima povezanima s koronavirusom.

Pogledajte sve rezultate pregleda u priopćenju za medije. Komisija je ovdje objavila i ažurirane savjete za potrošače i trgovce o tome kako izbjeći nepoštene trgovačke prakse na internetu.

Prethodna objava
Videokonferencija čelnika EU-a i Japana o pandemiji koronavirusa i koordiniranom odgovoru
Sljedeća objava
Pregovarači EP za drugoročni proračun EU-a
Izbornik